„Aki idejön, valósan és spirituálisan is utazhat a térben”

Ismét Művész utcává változik szeptember első hétvégéjén a Budafok belvárosában kanyargó Magdolna utca, hogy a bor és a pezsgő mellett művészi élményeket is magunkba szívhassunk séta közben.

A pezsgő- és borfesztivál forgatagából belépve a Magdolna utcába, szokatlan látvány fogadja majd az arra látogatókat. A negyedik éve ilyenkor Művész utcává keresztelt hangulatos kis utcácskát kortárs művészek installációi töltik meg élettel.
– Ezen a hétvégén Budafok kulturális életének szerves részévé válnak a köztéren megjelenő, képző- és iparművészek által létrehozott interaktív alkotások – avat be kétnapos programjukba Kaszás Réka, a rendező ARTÉR Művészeti Egyesület főszervezője. – A Művész utcában bárki részt vehet a programokon, rajzolhat, agyagozhat, festhet, fotókat nézhet 3D-s szemüveggel, olvashatja a könyveket, részese lehet a művészek által bemutatott világnak a képzőművészeti installációk megtekintésekor, kipróbálásakor.

– Mivel találkozhatnak az érdeklődők ebben a különleges utcában?
– Például festményekkel, szobrokkal, kerámiákkal, textíliákkal és fotográfiákkal. Aki idejön, valósan és spirituálisan is átléphet a térben, tekintetét a macskakövön elhelyezett installációk vezetik a földtől egészen a fák tetején megpihenő szobrokig. A szabadban kiállított kortárs művészeti alkotások testközelből lesznek szemlélhetők, kiszabadítva ezáltal a múzeumi közegből az alkotásokat és nézőiket. A szellem és a test egyazon időben történő pallérozása is megvalósítható a közönség által is kipróbálható, átalakított kerékpárokon.

– Kikkel, illetve kiknek a műveivel találkozhatunk a két nap alatt?
– Íme, a kiállítók névsora: Csobán András, Filotás Viktória, Kutasi Tünde, Molnár Zoltán, Pável-Grósz Zoltán, Pető Márk, Kaszás Réka, Prizma Kollektíva Kortárs Összművészeti Közhasznú Egyesület, Szilágyi-Várhelyi Csilla, Sztrakay Orsolya, Vincze Ágnes és az AQB. A számos installáció mellett a kerületünkhöz kötődő művészekről készült portrék is láthatók lesznek, és megtekinthetők a Budafok-Tétény Ifjú Tehetségei rajzpályázat díjazott alkotásai, illetve a Budafoki Fotóklub legújabb képei. A FSZEK Budafoki Könyvtárának sátrában pedig beiratkozási lehetőség is lesz, de az érdeklődők kaphatnak könyvtári információkat, folyóiratokat lapozgathatnak, és kézműves-foglalkozáson vehetnek részt a kicsik, akik megtudhatják, mi is az a Budafoki Topotéka.

– Mi az?
– Egy online helytörténeti gyűjtemény.

– A bor, a pezsgő és a kultúra mellé mit kóstolhatunk a Művész utcában?
– Majecsko autentikus Slow-Food finomságait.

– Végezetül bemutatná egyesületét?
– Az ARTÉR Művészeti Egyesület 2004-ben alakult Budafokon, tagjai hivatásos képző- és iparművészek, akik valamilyen szállal kötődnek a kerülethez. Van köztük festő, grafikus, szobrász, keramikus, ötvös, divattervező, textiltervező, fotográfus, üvegtervező, formatervező, építész, restaurátor. Az egyesület célja az aktív részvállalás a kulturális, szellemi életben regionális és országos szinten. A térség megismertetése művészeink révén, kerületen kívüli kiállítások, programok által, valamint fiatal képző- és iparművészek művészi tevékenységét megalapozó szellemi közeg létrehozása. Az egyesület elnöke Filotás Viktória szobrászművész, vele és Palik Eszter képzőművésszel közösen szervezzük minden évben a Művész utcát, amelyben mindenkit szívesen látunk a fesztivál ideje alatt. A sokszínű élmény garantált!
(temesi)

——————-

Lapozzon bele Budafok-Tétény kulturális és gasztronomiai magazinjába, a Bornegyed magazin őszi számába, mely a pezsgő- és borfesztivál pohárpontjain is megtalálható.