Karsay Ferenc polgármester köszöntője a Bornegyed magazinban:

Idén már 29. alkalommal rendezzük meg Dél-Buda legnagyobb fesztiválját, ahol a borbarátok, a pezsgőkedvelők, a zenéért rajongók, a kultúra szerelmesei és a családi programok kedvelői találkozhatnak szeptember első hétvégéjén.

Ma már Budafok-Tétény történelmének része, hogy 1990-ben megrendeztük az első Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, amely az eltelt közel harminc évben óriási fejlődésen ment keresztül. A fesztivál látogatóinak száma évről évre nő, 2017-ben meghaladta az 50 ezret.

Folyamatosan bővülnek a kulturális programok, a fesztiválra látogatók pedig megismerkedhetnek a helyi és vendégborászatok méltán híres boraival és pezsgőivel.
Bár a több tízezer látogató különböző élményeket keres, egy dologban biztosak lehetnek: szeptember első hétvégéjén mindenki itthon érezheti magát Budapest Bornegyedében, Budafok-Tétényben. A családok, barátok vidám koccintással, jóízű beszélgetésekkel, kellemes zenét hallgatva búcsúzhatnak a nyártól.

A Promontorium Borlovagrend is kiemelkedő eseményként kezeli a fesztivált. Ilyenkor választják ki a népszerű borrend új tagjait, avatják a borlovagokat, és a jeles alkalomra meghívják az ország többi borrendjét is, akik díszegyenruhában vonulnak fel a budafoki utcákon. Az ismert borászokon kívül jeles közéleti személyiségek, kiváló művészek, díszpolgárok is bekerülhetnek a kiválasztottak közé. Büszke vagyok rá, hogy én is a soraikba tartozom.

Új büszkeségünk a Szent István téri különleges játszótér és pihenőpark, melyet Kő Boldizsár szobrászművész tervezett és valósított meg kicsik és nagyobbak számára Budafok szívében. 2019-ben szeretnénk még tovább fejleszteni, streetworkout eszközökkel és futókörökkel bővíteni. Ugyanide tervezzük az egykori budafoki
országzászló emlékhelyét is.

A kulturális programok között idén is mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
A Magdolna Borklubban fellép a júliusi Budafoki Pincejárat keretében megrendezett zenei tehetségkutató verseny győztese, a The Medley’s zenekar. A rangos mezőnynek köszönhetően a zsűri különdíjat is adott, így a Hopsterz zenekart is újra hallhatjuk.
Ami várja a közönséget: négy színpadon több mint ötven fellépő koncertje, streetfood, hangulatos, macskaköves Művész utca kerületi képzőművészekkel, kézművesvásár és színes gyerekprogramok a megújult Szent István mesetéren.

A Pezsgő tér színpadán fellép többek között a The Biebers, melynek két vezér-
alakja Puskás Peti és testvére, Puskás Ádám Dániel. A Borudvarban a keményebb, markánsabb zenét kedvelők a Hollywoodoo zenekar koncertjén vehetnek részt.
A Piactér színpadán Bereczki Zoltán lép a nagyközönség elé. Fellép még a Zsikó zenekar, Szűcs Gabi és zenekara, a Rafael Márió Trió, a Budafok Big Band & Veres Nika és még sokan mások.

Dél-Buda fesztiválja nemcsak a főváros egyik legszínvonalasabb boros-pezsgős gasztronómiai rendezvénye, de a látogatók értékelése szerint sokszínű, kiemelten biztonságos és remek szórakozást nyújt napközben is az egész család, így a gyerekek számára is. Legyen Ön is részese a pezsgő borkalandnak, hozza el családját, intsünk búcsút együtt a nyárnak Budafok-Tétényben!

Karsay Ferenc polgármester

Nyitóképünk a 2017-es Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon készült. Fotó: Kocsis Zoltán

——————-

Lapozzon bele Budafok-Tétény kulturális és gasztronomiai magazinjába, a Bornegyed magazin őszi számába, mely a pezsgő- és borfesztivál pohárpontjain is megtalálható.