Egyre népszerűbb a Budafoki Pincejárat. A nyári szezonban is sokan voltak kíváncsiak a budafoki pincékre, nemcsak a fővárosból, de még vidékről is jöttek érdeklődők. Nem volt ritka a visszatérő vendég sem. A Budafoki Pincejárat rövid, alig egyéves múltja ellenére „beindult”.

A két főszervező, Salamon Judit és Deutsch Anita elégedett lehet az eddigiekkel, de a jövő is biztató.
– Az adatok, visszajelzések azt igazolják, hogy szépen növekszik az idelátogatók száma, szeretik az emberek pincejáratunkat – mondták. Deutsch Anita büszkén tette hozzá: A legnagyobb öröm, hogy egyre több a visszatérő vendég. A legtöbben természetesen a közeli kerületekből jönnek, de nem egy csoporttal, baráti társasággal találkoztunk, amelynek tagjai például a főváros túlsó feléről érkeztek. Az is meglepetés volt a számunkra, amikor az ország távolabbi feléről jöttek jó néhányan. Kezd beérni a munkánk gyümölcse.
Olyannyira, hogy már külföldön is kezdik megismerni a Budafoki Pincejáratot, és határon túlról is jelentkeznek a buszos útra. Közismert, hogy Budapest központjából minden hónap első szombatján egész nap, óránként szállítják a bor iránt érdeklődő utasokat. Mi a csábító ezekben a bortúrákban? – kérdeztük.
– A budafoki borok híre egyre jobb, de egyre vonzóbb az is, hogy finom borkorcsolyákat, ételeket is készítenek a pincészetek – válaszolta Salamon Judit. – S ne feledjük, a bor és finom falatok mellé a vendégszereteten túl jó zene is jár. Minden alkalom más-más tematika köré szerveződik, legutóbb például a görög kultúra került a középpontba, de volt már sváb, klasszikus muzsika is a pincékben a Dohnányi Zenekar művészeinek közreműködésével. Az egyedülálló helyszínek–jó borok–gasztronómia–igényes kultúra kombináció láthatóan egyre több érdeklődőt vonz.
Az is öröm a főszervezők számára, hogy igazi összefogást tapasztalnak a budafoki pincék és éttermek között: többféle kóstolócsomagot állítottak össze díjnyertes borokból. Összesen tíz pincét és négy éttermet érint az egyre népszerűbb Pincejárat, jövőre új helyszínek is szeretnének csatlakozni. Nyitott a program, mindenkit szívesen látnak, ha be akarnak kapcsolódni a Budapest Bornegyede projektbe.
– A nagy meleg ellenére augusztusban is sokan jöttek, talán azért is, mert a pincékben jól lehet hűsölni – hallottuk Deutsch Anitától. – Több helyre csak előfoglalással lehetett bejutni. Például a Borköltők Társasága Étteremben már egy nappal korábban elfogytak a helyek, igaz, ott egy kvízjáték is közrejátszik a sikerben.
Szeptember első hétvégéjén több tízezren látogatnak el Budafokra a pezsgő- és borfesztiválra, ekkor a Pincejárat fesztiváljárattá alakul, de októberben és novemberben ismét elindul klasszikus formájában – felóránként a belvárosból – bolgár és roma tánccal, zenével.
Temesi László

——————-

Lapozzon bele Budafok-Tétény kulturális és gasztronomiai magazinjába, a Bornegyed magazin őszi számába, mely a pezsgő- és borfesztivál pohárpontjain is megtalálható.