Majoros István muráliája a Kossuth Lajos utca üde színfoltja lett

Majoros István szobrász-képzőművésszel legutóbb május elején, a Kossuth Lajos utca 25–29. szám alatt álló épület tűzfalát díszítő falfestménye munkálatainak kezdetén beszélgettem. A kerületünkben élő művész – néhány társa segítségével – azóta elkészült újabb remekművével, ami immáron a második, a budafoki épületeket szebbé varázsoló muráliája. Hosszú és kemény munka eredménye egy ilyen hatalmas kép, ami után sok ember minden bizonnyal pihenőre vágyna, ám Majoros István az alkotás elkészülte után sem tétlenkedik, éppen portréfestés közben szakítottam félbe egy gyors interjú erejéig.

– Amikor legutóbb – szintén a legnagyobb munkák közepette, hiszen akkor is éppen a festőállványon állt – írtam önről, akkor alig két hete tartott a secco festése, az alkotásnak körülbelül két hónapos elkészülési időt jósolt. Mikor fejeződött be végül a munka?
– Valóban két hónapig tartott a murália felfestése, az egész május és június ezzel telt. Azt megelőzően, a pályázat kiírásakor másfél hónapot vett igénybe a kép megtervezése, amit egymagam végeztem. A végleges, hatalmas seccót, az alkotást a szűkös határidő miatt barátaim, szakmai kollégáim segítségével készítettem el. Szabó László, Kovács Attila, U. Nagy Imre és Gyulay Erika segédkeztek nekem.

– Milyen volt a murália fogadtatása?
– Pozitívnak tudnám mondani a véleményeket, nagyon sok embernek tetszik, amit festettünk.

– Na és mit szóltak az elkészült alkotáshoz a képen szereplő személyek?
– A zenészeknek, akikkel eddig beszéltem, tetszett a freskóm, bár volt olyan is közöttük, aki furcsállta, hogy mindenki „látni fogja” őt egy ekkora képen.

– Tartottak hivatalos átadóünnepséget, amikor elkészült a kép?
– Nem. Volt szó róla, de remélem, így is méltányolják a művemet. Az igazi átadóünnep pedig a borfesztivál lesz, ahol mindenki megtekintheti majd, az utcán sétálva, egy pohár borral a kezében.

– Lesz-e hasonló méretű megbízása a közeljövőben? Úgy tudom, a kerületben még akad üresen álló, kipingálásra váró falfelület…
– Ez nem kimondott megbízás volt, hiszen egy kiírt pályázaton nyertem el a jogot a secco elkészítéséhez, de ha alkalom adódik, szívesen vennék részt újra egy hasonló kezdeményezésben.

– Festőként mely mesterek munkái voltak önre hatással?
– Minden nagy festőre felnézek, legyen az Michelangelo, Caravaggio, Picasso vagy a szürrealista Dalí.

Gáll Anna

——————-

Lapozzon bele Budafok-Tétény kulturális és gasztronomiai magazinjába, a Bornegyed magazin őszi számába, mely a pezsgő- és borfesztivál pohárpontjain is megtalálható.