Földesi Gyula: Egy jó szakma kiváló megélhetést biztosít

Sikeresen befejeződött ez a tanév is a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, miközben már az új tanévre készülnek. A budafoki tangazdaság továbbra is jól működik, míg a szigetcsépi tanüzem fejlesztésével ugrásszerű minőségi változásra számíthatunk.

Földesi Gyula igazgatót kértük meg, hogy röviden értékelje az eltelt tanévet:

– Oktatási szempontból végzőseink jól zárták az évet, iskolánk működésével is elégedettek lehetünk – mondta. – Mind élelmiszer-technikus, mind borásztanulóink sikeresen elsajátították a szakmát, jó alapot szereztek későbbi pályafutásukhoz. A beiskolázás terén akadnak problémák, de ez országos jelenség, hiszen az általános iskolát befejezők inkább a gimnáziumot választják, mint a szakközépiskolát. Pedig azt tapasztaljuk az utóbbi években, hogy a fiatalok többsége rosszul választ, mert egy jó szakma ma már stabilabb megélhetést biztosít, mint az elhelyezkedés egy „sima” érettségi bizonyítvánnyal.

– Újfajta képzésekkel – mint például a borturisztikai segéd szak bevezetése – is igyekeznek bővíteni a palettát?

– Ez európai uniós projekt, kísérleti jelleggel, az önkormányzattal közösen indítottuk be a borturisztikai képzést, amire – úgy látszik – van kereslet, ezért jövőbeli felnőtt okj-képzés formában is érdemes ezzel foglalkozni. A budafoki pincerendszer és borok iránt megnőtt az érdeklődés, csábító turisztikai desztinációvá nőtte ki magát.

– A tangazdaságban készített boraik iránt is megnőtt az érdeklődés?

– Jelentősen, egyre jobb minőségűek a boraink. Elengedhetetlen, hogy a folyóbor-értékesítést a palackos borok értékesítése váltsa fel, akár interneten keresztül is hozzá lehet jutni borainkhoz. A minőség javításához fontos az eszközállományunk is fejlesztése is.

– A szigetcsépi tanüzemükben is?

– Természetesen. Már hatodik éve komoly munka folyik itt, ahol más típusú borokat állítunk elő, mint Budafokon. A kicsit fűszeres, édeskés borok egyre népszerűbbek a Ráckevén és környékén élők körében, az üdülőknél. A nagy nyári melegben kiváló fröccsnek is. A fejlesztésről annyit, hogy a benyújtott kertészeti-szőlészeti pályázatunkat háromszázmillió forint értékben elfogadták, aminek a felhasználásával nagy lendületet kaphat szigetcsépi tanüzemünkben a minőségi munka, hiszen huszonegyedik századi hátteret nyújt az oktatáshoz, termeléshez. Ebből az összegből szeretnénk a minőségi munka javítása mellett a feldolgozókapacitásunkat bővíteni, új, modern eszközöket beszerezni, raktárakat építeni. Százliteres tartályokban, fahordókban kísérleti borok készítésére is lehetőség nyílik a jövőben. Hallgatóink ezekben a hordókban tudnak erjeszteni, és évente akár kétszer is tudnak vizsgaborokat készíteni.

– Mit üzen a jelentkezőknek?

– Várjuk a hallgatókat, nemcsak azokat, akik szeretnének érettségihez, diplomához jutni, hanem azokat is, akiknek már van érettségijük, de nem vették fel őket az egyetemre, mert a nálunk szerzett pontok is segíthetik őket később a bejutásban a felsőoktatási intézményekbe. Van itt jövőjük, mert szükség van a jó élelmiszer-technikusokra, borászokra!
Temesi László


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.