Megjött a kedvünk a nyári látogatásokra is Promontor pincéiben

A tavaszi sikeres össznépi borkóstolás után, a nyári szezon is jól kezdődött. A június 2-i Budafoki Pincejárat „utasai” józan kíváncsisággal merültek alá a pincékbe, hogy kis idő múlva elégedetten és jókedvűen jöjjenek újra felszínre…

A buszok most is csaknem megteltek, a belvárosból szállították ki a borbarátokat Budafokra – persze, sokan más úton, gyalogosan kerültek bele az egyre népszerűbb programba –, hogy fölfedezzék a hangulatos pincéket. A földalatti kalandozások ezúttal is kora délután kezdődtek, s mindenütt kitűnő zene fogadta a pincelátogatókat. Igazi profik, a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) képzett zenészeiből álló kisegyüttesek muzsikáltak. A kihagyhatatlan Törley Pezsgőmanufaktúrában swing szólt a Swing à la Django jóvoltából, a pezsgőkészítésbe történő beavatás után jólesett a kóstoló a hangulatos zenei aláfestéssel.
A Lics Pincészetben a BDZ klarinétkvartettje játszott egész délután, de a kis szünetek között sem maradtak zene nélkül a borkóstolók, mert a házigazda, Lics Judit kilenc éves kislánya – aki egyben bortulajdonos is, hiszen névadója a Nora bora nevű nedűnek – gitáron játszott. A pince szinte végig tele volt borbarátokkal, például jó messziről, a város másik feléről, Rákoskeresztúrról jött egy nagyobb baráti társaság, amelyben volt egy jónevű balatoni borász rokona, Figula János, aki lapunknak elmondta, először igyekezett körbe járni a kis csapattal a meghirdetett budafoki pincéket, vendéglőket, de a tervezett 13-ból, mindössze háromba (!) jutottak el. Annyira jól érezték magukat a Törleyben, a Sümegiben és a Licsben, hogy mindenütt az elképzeltnél hosszabb időt töltöttek.
– Sebaj, majd jövünk a következő pincejárattal is, mert nagy meglepetés és nagy élmény volt ez a bortúra mind a tizennégyünknek! – mondta az idősebb úr, miközben ízlelgette a Lics-borokat. A házigazda, Lics Judit örült ezeknek a szavaknak, majd hozzátette: nagyon nagy lehetőség van ebben a programban, itt olyan kincsek rejlenek a föld alatt, amit nem szabad kiaknázatlanul hagyni!
S nem lehetett kihagyni a húsz éve itt élő lengyel Maja Wanot süteményeit sem, amelyhez jól csúsztak a csúcsborok…
A közeli Magdolna Borklubban Bak Ildikó tulajdonos és férje hidegtálakkal, gulyással és marhapörkölttel várta a vendégeket, valamint furminttal és a ViMaVin Etyek-Budai Borvidék boraival. Itt is volt jó zene a Mynk Kvartettnek köszönhetően.
– Mi a kezdetektől részt veszünk ebben a remek programban, és ha a többi pincészet és vendéglő is így gondolja majd, akkor lesz igazán jövője a pincejáratnak. Nemcsak az orrunk hegyéig kell látni… – fogalmazott Bak Ildikó.
Így látják ezt még jó néhányan, például a Borköltők Társasága Étteremben is, ahol alig volt hely ezen a délutánon, vagy a Katona Borházban, a Várszegi Pincészetben, a Vasmacska Teraszon, a Promontor Kertvendéglőben, az Istvántanya Vendéglőben, a Seybold-Garab Pincészetben, a Barlanglakás Emlékmúzeumban – ami szintén megtelt kíváncsiakkal – és a Záborszky Pince-Borvárosban is, ahová ugyancsak sokan látogattak el ezen a júniusi délutánon a nyári záporok ellenére. Ez utóbbi helyen egy igazi „séfarisztokratával”, Révész Józseffel is megismerkedhettünk, aki a királyi, elnöki lakomákról beszélt élvezetesen, finom borok mellé királyi falatkákat kínálva.
Egy biztos, megjött a kedvünk a következő, júliusi pincejárathoz is! A nyári nagy melegben amúgy is jólesik majd egy kis hűsölés Budafokon a föld mélyében, miközben kortyolgatjuk a finom nedűket.
Temesi László


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.