A Sümegi és Fiai Pincészet nem a közösségi médiában reklámozza a portékáit

Baja és Budafok a Sümegi és Fiai Pincészet székhelye. Baján van az érlelőkapacitás, ott zajlik a feldolgozás, a budafoki Pannónia utcában csak raktár és egy pince található. A budafoki „helytartó”, Sümegi Zsombor a kereskedelemben segít édesapjának, aki egykor a Soós István Borászati Szakközépiskolában tanult. A kétgyermekes családapa jó kezdeményezésnek tartja a Pincejáratot, örömmel látja vendégül az érdeklődőket.

– Miért pont Sümeghy, és nem Sümegi?

Sajnos, a köztudatban a Sümegi név egyértelműen a Sümeg környéki borokra utal, nem a Sümegi és Fiai Pincészetre, így nehéz dolgunk volt, amikor meg akartuk ismertetni a saját borainkat a piaccal. Körülbelül tíz éve küzdöttünk ezzel, mire kitaláltuk, hogy mi legyen a megoldás. A Sümeghy név felvételét választottuk, ez a márkanév szerepel a hajós-bajai borainkon.

– Meséljen a kezdetekről! Mikor indult a családi vállalkozás?

A rendszerváltásig állami gazdaság keretein belül tevékenykedett édesapám borászként, utána hoztuk létre saját pincészetünket Baján. Édesapám, Sümegi József bajai, de Budafokra, a Soós István Borászati Szakközépiskolába járt, majd a Kertészeti Egyetemen tanult. Családi örökségként kezdett aktívan foglalkozni borászattal. Én alapvetően közgazdász vagyok, így a kereskedelem-marketing vonalon tudok segíteni.

– Mi a Sümeghy márkanév titka, hogy tud eljutni a közönséghez? Használják a közösségi média felületeit?

Elsősorban a kvalitásban hiszek: hosszú távon csak akkor van sikere egy borászatnak, ha minőségi árut kínál. A közösségi médiát én nem igazán használom, szerintem nincs akkora marketinghatása, mint ahogyan ezt sokan gondolják. Az egyik legfontosabb értéknövelő tényező, ha egy adott bor elnyer különböző díjakat. Itt is vannak szintek: borvidéki, borrégiós, országos és nemzetközi versenyeken tudja megméretni magát egy-egy borfajta. Az emberek hajlamosak jobban bízni egy díjjal „felmatricázott”, versenyeket nyert borban.

– Milyen sikerekről tud beszámolni a Sümegi és Fiai Pincészet?

2003-ban a Nemzetközi Kadarka borversenyről elhoztunk egy nagyon szép érmet, 2013-ban az Országos Roséversenyen nyertünk aranyérmet. A Mundus Vini nemzetközi versenyen ezüstéremmel díjazták a pincészetünk egyik cabernet sauvignon borát, ugyanitt a jégborunk is komoly elismerést kapott. Egy ilyen neves nemzetközi megméretésen az ezüstérem is méltó elismerés, főleg, ha csak nyolc magyar bor kap érmet. Édes boraink Ázsiában nyertek versenyt; ennek egyebek mellett azért van különös jelentősége, mert az ázsiai piac alapvetően az édes borokra koncentrálódik.

– Melyik a pincészet legnépszerűbb bora?

Szezonja válogatja. Ha a ritkaságokból indulunk ki, akkor a jégbort és az ürmös bort mondanám.

– Ürmös?

Igen. Eredendően fűszerekkel érlelt, akár összefőzött, nagyon keserű bor, amihez esetleg cukrot adnak, hogy ízesebb legyen.

– Elnézve a pincészet igényes honlapját, nem unatkoznak, szinte kétlaki életet élnek: Baján és Budafokon.

A helyzet ennél egyszerűbb: Baján van az érlelőkapacitás, ott zajlik a feldolgozás, Budafokon „csak” raktár és egy pince található, amely bekapcsolódott a Pincejárat rendezvénysorozatba. De ez nem új keletű dolog, már tavaly is itt voltunk a Pincejáraton. Ez tulajdonképpen nyílt nap: kétóránként pincetúrákat szervezünk. Nehéz kimozdítani az embereket a komfortzónájukból, ha nagyon jó vagy nagyon rossz az idő, akkor ritkán jönnek hozzánk. A tapasztalat szerint nekünk az a legjobb időszak, amikor lóg az eső lába: akkor nem mennek a Balatonra az emberek, de talán kimozdulnak otthonról.

– A kereskedelem és a népszerűség szempontjából nyilván nem hátrány, hogy részt vesznek a borfesztiválon. Özönlenek az emberek?

Jönnek, jönnek… Mi egy kicsit kiesünk, Budafok-Belváros fölött vagyunk, de aki nyugalomra vágyik, távolabb a Borfesztivál zsivajától, az így is megtalál minket. Szeretnek nálunk időzni a vendégek a kerthelyiségben. Itt nyugalom van, részt vehetnek a borkóstolással egybekötött ingyenes pincetúrán, zsíros kenyér mellett kvaterkázhatnak.

– Hány liter bort tárolnak a budafoki pincében?

Körülbelül hatvan hektár szőlőnk van, de itt, Budafokon csak a palackozott borokat tartjuk. Nyáron visszaesik a borkereskedelem, akkor kevesebb van, ősztől karácsonyig tart a főszezon, pincénket hetente töltjük fel Bajáról, hiszen innen szállítjuk ki budapesti partnereinknek.

– Milyen a kapcsolata a helyi borászokkal?

Jó! 2010 környékén rendszeresen összejártunk, borköröket tartottunk, próbáltuk fellendíteni a turizmust, ma már kicsit lazább a kapcsolat, mert mindenki rohan az üzlet után.

– Hány alkalmazottat foglalkoztatnak?

Öt-hat állandó alkalmazott dolgozik a cégben, és többen idénymunkások. Kapálni, metszeni kell, erre a feladatra felfogadunk 30-40 idénymunkást.

– Iszik más magyar bort, mint a sajátját? Van kedvence?

Persze, mostanában olaszrizlinget szeretek inni. Általában kedvelem a sauvignon blanc-t, régebben cserszegi fűszerest szerettem fogyasztani. A tokaji aszút is kedvelem, hiába mondják, hogy édes bor. De nyilván nem rossz esténként meginni egy korty aszút. A vörösborokat kevésbé szeretem, kivéve a könnyed kadarkát.

– A külföldi borok is szóba jönnek?

Nem szoktam vásárolni, annak nem vagyok híve, hogy a nagyobb multiknál vásároljak bort, inkább vinotékában. Szerintem a külföldi bort külföldön kell megvenni, a borvidéken. Akkor autentikus.

– Miért találták ki a bortrezor szolgáltatást? Egyáltalán miért jó, ha az emberek nem otthon tárolják a boraikat?

Ha valaki kifizeti az éves bérleti díjat, akkor azt nálunk le tudja vásárolni, ez évente körülbelül 100 ezer forintba kerül, ami nálunk 50-60 palack bornak felel meg. Rendezvényeink rendszeresek: előfordult például, hogy valaki a gyermeke keresztelője után itt látta vendégül a rokonságot. A pincészet népszerűsége, ahogy a bortrezor-szolgáltatásunk is, szájhagyomány útján terjed. A reklám hatalmas költségekkel jár, nehezen számszerűsíthető. Én a minőségben és a kedvességben hiszek. Persze jobb lenne, ha többet tudnánk költeni a termékeink népszerűsítésére, de egyelőre ez van. Így sem panaszkodunk.

Szilágyi László


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.