A Hegedűs házaspárt a rácsodálkozás segíti át
a koncertrendezés buktatóin

Zsúfolt időszakot él az utóbbi hetekben május hónap művésze, Hegedűs Katalin. Az előadóművész férjével, Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel négykezest és kétzongorás darabot játszik, az Ars Nova Sacra énekegyüttesben pedig énekel, de amíg férje Japánban tanított és koncertezett, további feladatokat is magára vállalt. Zenésztársaival, Fodor Tamással (hegedű) és Sisak Gergellyel (gordonka) többször muzsikál trióban a Vojnovich–Huszár-villában, vezényli a diósdi Szent Gellért Kórust, és több alkalommal játszik Botos Veronika brácsaművésszel a Zenetudományi Intézetben. A három gyermeket felnevelő, harminckilenc éve boldog házasságban élő Hegedűs házaspárt közös munkáikról kérdeztük.

– Szólókoncertek, kórusok, Japán, trió, duó… Jut idejük a közös munkára?

Hegedűs Endre: – Pár nappal ezelőtt is együtt zongoráztunk egy hangversenyen, sőt egy négykezesekből álló CD felvételére is készülünk, mert úgy gondoljuk, hogy az emberek szívesen hazavinnék kézbe foghatóan és dedikálva az éppen meghallgatott hangverseny emlékét. Júniusban pedig elkezdődik a Katicám által húsz éve megálmodott Holdfény Estek sorozatunk a Pesti Vármegyeháza díszudvarán.

Hegedűs Katalin: – Augusztus 22-én olyan koncertünk lesz, amelyen Bandi a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának amerikai koncertmesterével, a rendkívüli kvalitásokkal megáldott Nathan Giemmel játszik együtt, én pedig a szintén hegedűs feleségével „szonátázom”, valamint Pólus László csellóművész is fellép velünk. Utána pedig útjára indul a tavaly tizedik születésnapját ünneplő kerületi hangversenysorozatunk, a Sursum Corda.

– Koncertjeiket saját maguk szervezik a Stúdió Liszt Kft. égisze alatt. Soha nem érezték úgy, hogy feladják vállalkozásukat?

H. E.: – Az emberek életéből sokszor hiányzik az őszinteség. Mi mindig magunkat adjuk, azt közvetítjük a zenével, amit érzünk, amit súg nekünk a Jóisten, de a legfontosabb tulajdonságaink egyike a rácsodálkozás. Még mindig azt tudjuk mondani: ez olyan gyönyörű, hogy meg kell mutatni másoknak! Ez visz keresztül bennünket a koncertrendezés buktatóin, bár az átmuzsikált húsz év alatt többször éreztük úgy, hogy ez egy „mission impossible”, lehetetlen vállalkozás.

H. K.: – Hála Istennek, az utóbbi időben kapunk támogatást a kerületünktől és a minisztériumtól is. Segítség nélkül nem is tudnánk meghívni a zenésztársakat, de arra büszke vagyok, hogy Bandi szólóestjei már nem veszteségesek, piaci alapon is megállnak a lábukon. Mi is követünk el hibákat, de azokat vállalnunk kell, mert csak az Úr tökéletes.

– Melyik művet játsszák együtt a legszívesebben?

H. E.: – Franz Schubert f-moll fantáziája a kedvencünk – tizenhét perces csodálatos utazás az emberi lélek mélységeiben. Az öröm, a fájdalom, a lemondás, a vigasztalás mind-mind benne van a műben. Amióta először hazakísértem Katicát, és elkezdtem neki udvarolni, azóta játsszuk. Megtanultuk, előadjuk számtalanszor, és mégis folyamatosan gyönyörködünk benne!

H. K.: – Egyébként is Schubert a legkedvesebb zeneszerzőm, de a négykezesek közül nagyon szeretem Debussy Kis szvitjét, és nagy örömmel zongorázom Mozart Esz-dúr versenyművét is, amelyet két zongorára és zenekarra írt az osztrák mester. Október 6-án a Müpában fogjuk előadni a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével.

– Milyen élményeket gyűjtöttek az utóbbi hónapokban?

H. K. – Botos Veronikával az óbudai öregek otthonában és nyugdíjasklubokban is adtunk néhány koncertet, és látjuk, milyen sokat jelent a „házhoz vitt” muzsika az időseknek, milyen odaadással és hálás szívvel fogadják.

H. E. – Japánban hasonlót tapasztaltam, mint Katica, főleg, amikor saját anyanyelvén köszöntöttem a közönséget, és mutattam be a műveket. Ezenkívül ez volt a nyolcadik tanév amikor nagy figyelemmel kísért ismeretterjesztő hangversenyeket tartottam a XXII. kerületi iskolásoknak. Remélem, lesz majd kilencedik is.

Tamás Angéla


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.