Márciusban avatták fel a Klauzál Házban az önkormányzat által nemrég megvásárolt és a művelődési központnak ajándékozott, vadonatúj Yamaha C7 hangversenyzongorát. A zongora ünnepén két Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, Budafok-Tétény két díszpolgára, Hegedűs Endre és Jandó Jenő, valamint május hónap művésze, Hegedűs Katalin és kerületünk egyik fiatal művészeti ösztöndíjasa, Emszt András adott közös koncertet, amelyen többek között Beethoven, Dvořák, Glass, Adams és Emszt művei csendültek fel tolmácsolásukban.

A Klauzál Ház új versenyhangszerét három kiváló zongora közül választotta ki Hegedűs Endre Hamburgban. Nem volt egyszerű a döntés, hiszen egy jó zongorának nemes hangon kell szólnia, hallgatóiban azt az illúziót keltve, hogy egy teljes zenekar legkülönbözőbb hangszercsoportjai hangoznak együtt. Közismert, hogy a Yamaha csúcsmodelljei ma már vetekednek a Bösendorfer és a Steinway zongorákkal, így nem csoda, hogy erre a telt hangú, fajsúlyosan megszólaló Yamaha C7 hangszerre esett a választás, amelynek szép hangja a budatétényi koncertterem minden szegletét betölti.
A zongora a tartozékaival együtt tizenötmillió forintba került. Az önkormányzat reményei szerint a kulturális beruházás hatása évtizedeken keresztül érződik majd, hiszen ilyen hangszeren szívesen játszanak a neves művészek is, örömmel elfogadják a Klauzál Ház meghívását, és Budapest-szerte hírét viszik e nagyszerű lehetőségnek. Ezen túlmenően a fiatalok számára is ismertté válik Budafok-Tétény, mert lehetőség nyílik mesterkurzusok meghirdetésére és megrendezésére is, amelyek által újabb és újabb lélekgazdagító zenei, illetve kulturális alkalom kínálkozik.
Tamás Angéla


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.