Két neves budafoki borászattal bővült június 7-én az önkormányzat stratégiai együttműködési listája. A Lics és a Várszegi pincészet névadói örömmel írták alá a megállapodási szerződést, amelyet Karsay Ferenc polgármester is ellátott kézjegyével.

Az önkormányzat egyszerűsített hivatali ügyintézéssel és bemutatkozási, megjelenési lehetőségekkel kívánja segíteni a vele együttműködésre lépő vállalkozásokat, cserébe aktív részvételt vár tőlük a kerület közéletében.
– Örömmel fogadtuk stratégiai partnerünknek a két kitűnő pincészetet – mondta Karsay Ferenc az ünnepi eseményen, de ugyanígy nyilatkoztak a neves borászok is, akik már évek, sőt évtizedek óta aktívan bekapcsolódtak a kerület életébe.
Az ismert budafoki borász házaspár, Lics László és felesége, Éva asszony 1990-ben alapították szőlészeti-borászati vállalkozásukat, és azóta a kerületben végzett munkájukért már több elismerést kaptak; 2013-ban a Kultúra 22 díjban részesültek, Lics László pedig Az Év Vállalkozója lett. A családi pincét 1992-ben vásárolták meg Budafok városközpontjában, a Kossuth Lajos utcában, s azóta egyre nagyobb hírnévre tett szert a vállalkozás a kerület határain túl is. Lics László borait hazai, sőt nemzetközi szinten is jegyzik, országos borversenyeken sorozatban nyerik az aranyérmeket, az egyik legnagyobb sikerüket Bordeaux-ban érték el a közelmúltban pákozdi merlot-jukkal, amely aranyérmes lett.
– Nekünk az a legfontosabb, hogy a vevőink jó véleménnyel vannak borainkról! – nyilatkozta a családfő. – Judit lányom és Balázs fiam viszik tovább sikeresen a családi vállalkozásunkat.
A patinás Lics borászat mellett a Várszegi pincészet még „ifjúnak” számít, hiszen Várszegi Viktor hét évvel ezelőtt, mindössze tizenhét évesen vágott bele ebbe a szép szakmába! Ma már 23 hektáron termeszt szőlőt a Dél-balatoni borvidéken. Ő az első borász a családjában, a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában végzett. Nagyon büszke például az azóta kitartó, szívós munkával előállított rozéjára.
– Kipróbáltam a kékfrankos alapú rozét, amit ötven százalékban a nagy kedvencemmel, a pinot noir rozéval házasítottam, és remekül bevált, remélem, a fogyasztók is megkedvelik – hangoztatja gyakran szakmai berkekben. A Borkő és a Nagytétényi út sarkán lévő borászata szívesen csatlakozott a Pincejárathoz – s most ugyanolyan örömmel csapott fel az önkormányzat stratégiai partnerének. Mint ahogy a Lics pincészet is, mert mindketten úgy érzik, hogy ez számukra és a kerület számára is hasznos lehet.
Temesi László


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.