TRANSYLMANIA

A TransylMania Budafok testvérvárosában, a székelyföldi Baróton alakult folk-rock, etno-rock zenekar. Stílusukban a rockzene elemei keverednek a magyar népzenével.

Cseresznyés Szilamér basszusgitáros 2002. június 27-én alapította meg a zenekart. Még abban az évben a Duna Televízió is közvetítette szilveszteri koncertjük egy részét Székelyudvarhelyről. Ennek hatására 2003-ban közös erdélyi-székelyföldi turnén vettek részt a Kormorán együttessel. Ebben az évben jelent meg első lemezük Legyen úgy, mint régen volt címmel, melynek producere Koltay Gergely volt.

2004 nyarán már 2000 ember előtt koncerteztek a budapesti Testnevelési Egyetem sportcsarnokában, a Kormorán előzenekaraként.

2005-ben folytatódott fellépéseik sora, többek között a Papp László Budapest Sportarénában is. Ez év végén kezdődtek el második lemezük stúdiómunkálatai.

2006 februárjában megjelent az El ne add az ősi házat című lemezük Erdélyben. A lemezt egy nagyszabású koncertkörút keretében mutatták be Erdély városaiban. Néhány helyszínre a magyarországi Ismerős Arcok zenekar is elkísérte őket. Májusban került sor az új lemez magyarországi bemutatására. Ezt fesztiválok sora (Délvidéki EMI-tábor, Demokrata Liget, Tusványos, Erdélyi EMI-tábor), majd egy tagcsere és pihenő követte.

Új felállásban 2007-től folyamatosan koncerteztek, és augusztus 20-án a Háromszéki Magyarok világtalálkozója alkalmából, a Duna Televízió élő közvetítésével bemutatták újszerű produkciójukat, mely a Mert tudnom kell… címet viselte. Az előadás a régi és új dalok történeteinek és üzeneteinek dramaturgiai szálra való felfűzése, egy műfajilag nehezen behatárolható szabadtéri színpadi produkció volt.

2008 őszén megjelent a harmadik lemezük Mert tudnom kell címmel, melyet erdélyi és magyarországi koncertkörút követett.