Szeptemberben rendezik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, és mint Pincejárati résztvevő, a nagyobb rendezvényen is részt veszünk. A szeptemberi rendezvény nem egynapos, hanem háromnapos lesz.

Az óvóhely nyitva tartása:
szeptember 1, péntek: 17:00-22:00
szeptember 2, szombat: 11:00-22.00
szeptember 3, vasárnap: 10:00-19:00

A Sörház utca 5. szám alatti pincejáratokat a hidegháború alatt atombiztos óvóhellyé alakították ki. Vezetés mellett megtekinthető az 1500 négyzetméteres óvóhely, a máig fennmaradt gépészeti tereivel és tartózkodóival, továbbá a még mindig fellelhető borászati emlékek is, hiszen korábban Krämer Fülöp Európa szerte elismert borász lerakataként üzemelt. Minden alkalommal más és más programokkal várja az idelátogatókat, ezért akár érdemes is visszatérni a helyszínre.

A nyitva tartás ideje alatt minden óra 30-kor az udvarról induló vezetett túra keretében megismerhetik látogatók a pince történetét, illetve megtekinthetik az óvóhelyet is Csecserits Artúr kutató (Erődítés Történeti Egyesület) vezetésével. A túra időtartama kb. 25 perc.

A kiállítás a három nap miatt most kicsit nagyobb, és színesebb lesz, mint az eddigi egynaposoknál:
II. világháborús német vonalat a Feldherrnhalle Hagyományőrző Baráti Kör fogja képviselni. Kiállításuk az óvóhelyen lesz megtekinthető, melyen német fegyvereket, egyenruhákat és felszerelési tárgyakat ismerhetnek meg a látogatók.

Légrády Lajos – a Zsámbéki Repülésrégészeti kiállítás páratlan anyagából mutat be relikviákat a Magyarország felett vívott légiháború emlékeiből. A megmaradt roncsok érdekes történetéről is kérdezhetnek, hallhatnak az érdeklődők.

A hazai, hidegháborús vonalat a Piréz Néphadsereg csapata képviseli interaktív elemekkel. Lesz lehetőség lövedékálló mellénybe, sisakba bújni… de még akár a kézi kapcsolású telefonközpontokkal is meg lehet ismerkedni. De lehet rendvédelmi felszerelések lesznek? Mindenesetre izgalmas varázslatokra lehet számítani tőlük. (Ezek a programok az óvóhely zárásánál korábban véget érnek) A vezetékes híradó és vegyivédelmi téma iránt érdeklődőket várják a Zsámbéki Rakétabázison lévő állandó kiállításukon.

A helyszínen pokróc vagy kabát segíti a látogatókat a didergés elkerülésében! A benti hőmérséklet 14 fok körül van!

A szeptemberi esemény linkje: https://www.facebook.com/events/1353689675493828/

Megközelítés:
Az óvóhely a XXII. kerület, Sörház utca 5 szám alatt található, viszont a bejutás, az a szemközti, 14-es szám udvarán keresztül lehetséges. (A kapun be kell jönni és lemenni, és visszafordulva átmenni az út alatt)
Térkép a hasznos infók között

Belépőjegyek:
* Teljes árú: 1600 Ft
* 14 év alatt: 900 Ft
* Családos jegy: 4100 Ft (maximum 2 felnőtt; és maximum 3 gyerek)
Csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Egyéb hasznos információk, térkép:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.128973093403471…
* Az óvóhelyen télen-nyáron 12-14 fok van, nagyobb páratartalommal. Ehhez mérten hozz ruhát, vagy öltözz fel!
* A vezetésekre nem szükséges külön regisztrálni, de célszerű legkésőbb 10-15 perccel a vezetés előtt megjelenni
* Érdemes hosszabb ittlétre számolni, rengeteg érdekes látni való van a vezetésen felül/után

A 2023-as év további Budafoki Pincejárati-alkalmak az óvóhelyen:
* október 7,
* november 4.

Az óvóhelyen egy katonai – polgári védelmi – légoltalmi témájú történelmi visszatekintést tervezünk, a világháborútól egészen a hidegháború végéig. Mindegyik alkalommal a történelem más-más szegletét szeretnénk bemutatni, így érdemes időről-időre hozzánk visszatérni.

További információ a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról: https://www.facebook.com/budafokiborfesztival
További információ a Sörház utcai óvóhelyről: https://www.facebook.com/S%C3%B6rh%C3%A1z-utcai-%C3%B3v%C3%B3hely-Budafok-115918484708932/