MŰVÉSZ KERT: képzőművészeti kiállítások, workshopok és zenei fellépők a Magdolna Udvarban a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál idején

(1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 24.) 

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál idején az ARTÉR Művészeti Egyesület a Magdolna Udvar Művészeti Galériában és az átriumban kortárs művészeti kiállításokkal, workshopokkal várja az idelátogató közönséget. 

A rendezvény célja, hogy e rövid, ámde zsúfolt hétvége alatt felhívja a figyelmet a kortárs művészet aktualitására, fontosságára, a széles és vegyes összetételű nézőközönséget megszólítva hozza közel a művészetet, művészeket egymáshoz. 

A Borfesztivál ideje alatt immár hagyományosan az ARTÉR Művészeti Egyesület tagjainak kiállítása látható a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.  

Szeptember 2-án, szombaton  

16.30 órakor nyílik Herendi Péter fotóművész egyéni kiállítása az időszaki kiállítóteremben. 

17.00 órakor nyílik a HÍD című csoportos kiállítás a Magdolna Udvar Művészeti Galéria nagytermében. 

Mindeközben a Művész Kertben képzőművészeti installációkkal találkozhat a közönség. 

Az átriumban kialakított kisszínpadon kiváló zenei programok lesznek hallhatók: 

18.00 órától a Dr. Jazz Band, 

20.00 órától a Borbás Erika & Esze Zsolt Trió koncertje kezdődik. 

A Művész Kertben érdekes, kreatív programokkal, workshopokkal is közelebb szeretnék hozni az alkotás izgalmas folyamatát a napközben felállított alkotóasztaloknál dolgozó művészek. Külön teret kapnak a gyerekek és a felnőttek, hogy felfedezhessék magukat a rajzolás, festészet, kreativitás terén. A közösségi alkotás élményét élhetik át az érdeklődők a rendezvény mindkét napján. 

 

 

Programok: 

Szeptember 2., szombat  

Workshopok 13.00–18.00 között. 

Időszaki kiállítóterem: 

Herendi Péter fotó- és képzőművész egyéni tárlata látható. 

Kiállításának címe: Virágaim 

 

Herendi Péter fotó- és képzőművész  

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészeti Szövetségnek, a Magyar Elektrográfiai Társaságnak (MET), az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának és az ARTÉR Művészeti Egyesületnek. 

Herendi művészetének technikai és mediális jellegzetessége, hogy fényképeit fényképezőgép és tekercselt filmnegatív nélkül állítja elő. Már a 90-es évek végén olyan eljárásokkal kísérletezett, amelyek mellőzték a klasszikus analóg fotográfia gépparkjának alapeszközeit. Később ezeket a technikákat alkalmazta. A 2000-es években egy fordulópont következik művészetében, amikor nagyméretű síkfilm alkalmazásával kezdett foglalkozni. Ezzel párhuzamosan kezdődött digitális korszaka, amely még mindig tart. 

Alkotásaival számos kortárs hazai és külföldi kiállításon, biennálén szerepel. 

Azt mondja magáról és művészetéről:  

„Nagyon lesarkítva: a képzőművészet és a fotográfia határmezsgyéjén keresem az átjárhatóságot a médiumok között. Így aztán ezse, azse, ezis, azis, és mégis. Olyan fotográfus vagyok, akinek képzőművészeti a látásmódja. Olyan képzőművész vagyok, aki a fotográfia eszköztárát használja munkáinak elkészítéséhez.” (Herendi Péter) 

Megnyitó: 2023. szeptember 2., szombat, 16.30 óra 

Kiállítást megnyitja: Nagy Zopán író, költő, fotóművész 

Tárlatvezetés: szeptember 16-án 17.00–17.30 között a Kulturális Örökség Napja alkalmából. 

Kiállítás megtekinthető: szeptember 2.–október 14. 

 

 

 

A Művészeti Galéria nagytermében 

Az ARTÉR Művészeti Egyesület kiállítása, címe: HÍD 

Az egyesület szellemi közössége, az elmúlt években egyre inkább reflektálva a korra, melyben élünk, a kortárs művészet és művészeti felvetések eszközeit használva valósítja meg tematikus kiállításait. 

Számunkra a „híd” fogalma szélesebb értelemben az a közös vizuális gondolkodás sík, forma és téralkotás területén, ami az iparművészet, a fotóművészet és a képzőművészet egymástól elkülönült diszciplínáinak összekapcsolását is jelenti. 

Megnyitó: 2023. szeptember 2., szombat, 17.00 óra 

Kiállítást megnyitja: Nagy Zopán író, költő, fotóművész  

Tárlatvezetés: szeptember 16-án 17.30–18.00 között a Kulturális Örökség Napja alkalmából. 

Kiállítás megtekinthető: szeptember 2.–október 7. 

 

Szeptember 2., szombat JAZZEST – „A jazz örök” 

Várunk minden jazzrajongót! 

 

18.00 óra: Dr. Jazz Band együttes koncertje 

Bágyi Balázs (dob), Cseh László (szaxofon), Tóth Gábor (zongora) 

 

A Dr. Jazz Band együttes 20 éve alakult, ez idő alatt számos, sikeres koncertet adtak. Ezen az estén az együttes trió formációban lép közönség elé: Dr. Tóth Gábor (zenekarvezető, zongora), Cseh László (szaxofon), Bágyi Balázs (dob). A koncerten jazzsztenderdek, saját számok, és meglepetésként zongora/dob felállásban néhány boogie woogie szerzemény is elhangzik. 

 

Az Átriumban 20.00 órától: 

Borbás Erika & Esze Zsolt Trió 

 

Hangulatos zenei utazás az old-jazz, szving, funk-jazz és hazai örökzöldek világában Borbás Erika énekes, színésznővel, Esze Zsolt (zongora), Neszmély Imre (basszus) és Csorba Péter (dob) kíséretében, a minőségi zenélés teljes igényével. 

 

  1. szeptember 3., vasárnap 

Workshopok 13.00–18.00 között  

 

Az Átriumban: 

15.00 óra Filmzenék koncert a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekarral. 

 

 

Az együttes tagjai, a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola volt, ill. jelenlegi növendékei. A vonós zenekarként indult, majd szimfonikus együttessé bővült Budafoki Mozart Gyermek- és Ifjúsági Zenekar koncertjét hallgathatja meg a közönség. 1996-óta működik a zenekar egyesületi formában. 

 

2000 óta az együttes vezetője, karmestere Horti Gábor nagybőgőművész, tanár. A legtöbb hangversenyük Budafokon van, fellépéseik különleges helyszíneken, templomokban, uszodában, iskolákban és művelődési házban hallgathatók meg. 

 

Vasárnap, 18.00 JAZZEST, „A jazz örök” 

a The Pastorz zenekar koncertjét hallgathatják meg. 

 

Az együttes tagjai: Kovács Ferenc (trombita, szaxofon, egyéb fúvós), Kiss Árpád (trombita), Jávorka Ádám (brácsa), Hevesi Nándor (nagybőgő), Kovács Gergő (dob) 

Az együttes 17 éve alakult. Sokoldalú zenei hangzás a szabad jazz műfajában. 

 

 

A programok szervezője: ARTÉR Művészeti Egyesület  

Az ARTÉR Művészeti Egyesület 19 éves fennállása alatt egyre inkább Budapest XXII. kerület művészeti és kulturális életének egyik meghatározó szereplőjévé vált. Az egyesület tagjai képző-, ipar- és fotóművészek, akik a kultúra e területein hozzák létre alkotásaikat. A kerületben aktív művészeti magatartást képviselnek, mellyel egy tágabb szellemi műhelyt, közösséget hoztak létre. 

Az egyesület szellemi közössége, az elmúlt években egyre inkább reflektálva a korra, melyben élünk, a kortárs művészet és művészeti felvetések eszközeit használva valósítja meg tematikus kiállításait, amelyeknek másfél éve a Magdolna Udvar Művészeti Galéria ad otthont. 

A Magdolna Udvar Művészeti Galéria és helytörténeti gyűjtemény Budafok egyik gyöngyszeme lett, ahol kiállítóterek, közösségi terek és alkotóműhely jött létre. 

A Magdolna Udvar kimondottan azért létesült, hogy olyan közösségi térként szolgáljon, ahol az ötletek és a kreatív energiák összeadódnak, találkozás egy kávé és süti vagy egy pohár bor mellett, egy beszélgetés vagy akár közös alkotások kerekedjenek belőle. A programjai a legkülönfélébb korosztályoknak ad teret. Az ARTÉR által szerveződő közösségi tér üde színfoltja a XXII. kerületnek, amely egész évben színes, változatos kiállításokkal és különleges művészeti programjaival mindenkit szeretettel vár.