Elérkezett az idő, hogy elindítsuk a visszaszámlálást!

Szeptember 2-3-án immár 28. alkalommal várja a látogatókat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál! Már most véssék fel ezt a két napot!

Ünnep a kerületnek, pezsgő-, élettel teli szórakozás a bor és a kultúra egységében!

Úgy gondolom, mostanra kezd beérni az, amit a Bornegyed koncepció kidolgozásakor megálmodtunk kollégáimmal. Szeptemberre megjelenik a Bornegyed magazin, a kerület új kulturális és gasztronómiai kiadványának második száma, melynek debütáló példányait a júniusi Kerület napján vehettük kézbe. Május elejétől pedig elindítottuk a Budafoki Pincejáratot, amely minden hónap első szombatján elindul a belvárosból, hogy a kerületünkön kívül élőknek is bemutassa Budafok csodáit – a pezsgő- és borospincéket, a hangulatos macskaköves utcáinkat, az aktív kulturális életet és a példás vendégszeretetünket. A Budafoki Pincejárat szeptember 2-án és 3-án is elindul, szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. A buszokkal mind a belváros irányából, mind pedig a Campona felől eljuthatunk a Borfesztivál helyszíneire. (Részletek: www.pincejarat.hu) Itt debütál a Bornegyed koncepció fontos része, a BP Clothinggal közösen létrehozott ruhakollekció is. A vörösbor és pezsgőszínű pulóvereken és pólókon modern formában jelennek meg a hagyományos budafoki jelképek.

A tavalyi látogatószámmal igen magasra került a mérce. A szombati nap rekordszámú, 20 ezer résztvevője arra sarkallt minket, hogy idén tovább bővítsük a helyszínek számát. Így standokat állítunk fel a volt mozi helyén, és bevonjuk a Szent István teret is, itt alakítjuk majd ki a kicsiknek szóló Gyerekligetet. A tavalyihoz hasonlóan színpadot állítunk fel a Piactéren, a hagyományos helyszínek pedig ugyanúgy várnak minden szórakozni vágyót, mint az ezt megelőző években.

Nagy boldogság számunkra, hogy az elmúlt években olyan eseménnyé nőtte ki magát a fesztivál, ahol kicsiket és nagyokat, budafok-tétényieket és Budapest vagy az ország más részéről érkezőket is vendégül láthatunk. Fontosnak tartjuk azonban, hogy a nagyvárosnak is át tudjuk adni a barátságos, kisvárosi miliőt, ami különlegessé teszi a kerületünket, és a fesztiválunkat is. Azt hiszem, ez az előző években jól sikerült, hiszen a visszajelzések alapján a látogatók döntő többsége kiemelkedően jónak és biztonságosnak nevezte a fesztivált, családbarátnak minősítették a rendezést, kulturáltnak a körülményeket.

Szokásunkhoz híven idén is szeretettel várjuk testvérvárosainkat: Bonn, Mezőkaszony és Barót is elfogadta meghívásunkat. Az utóbbi város képviselői közt lesz a székelyföldi folk-rock zenekar, a TransylMania, akik a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál közönségét is szórakoztatják egy koncert erejéig. A fellépők közt lesz a Budafoki Pincejérat zenei tehetségkutatójának két felfedezettje, a Helló Pisti és a Ruby Harlem, de fellép például Tóth Vera is, aki – annyit elmondhatok – nem lesz egyedül. A színpadunkon köszönthetjük majd az Eurovíziós Dalfesztivál 8. legjobb előadóját, Pápai Jocit is, aki Európa nagyszínpada után ezúttal Budafok nagyközönségének játszik.

A fesztivál idén is ingyenesen látogatható, és a visszajelzések alapján még egy fokkal kedvezőbbé és környezetbarátabbá tesszük a fesztiválozást: aki nem szeretne a borfesztiválra készült – emléktárgyként is használható – egyedi poharat vásárolni, az magával hozhatja saját üvegpoharát, amibe kérheti a választott bort vagy pezsgőt.

Azon leszünk, hogy az őszindító szórakozás felhőtlen legyen!

Szeretettel várunk mindenkit szeptember 2-3-án Budafok-Tétényben a 28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon!

Karsay Ferenc
polgármester