A Qualitons angol nyelvű számait nagy sikerrel játsszák Amerikában

Itthon nehéz újabb réteget megszólítani, a népszerűség csak egy szintig fokozható, mondja a Qualitons zenekar vezetője, G. Szabó Hunor. Többek között az amerikai piacot meghódító formációt is láthatjuk a szeptemberi Pezsgő- és Borfesztiválon.

– Pszichedelikus, funk-rock zenekar. Ezt írta a Qualitonsról az amerikai KEXP rádióállomás weblapja. Van jelentősége annak, hogy milyen skatulyába helyezik a önöket?

– Én nem szeretem a skatulyázást, mert sok esetben nem mond semmit, vagy akár félre is visz. A zenekar valódi jellegét nem feltétlenül tükrözi egy ilyen meghatározás. Persze megértem, hogy nagyjából „be kell lőni” egy banda stílusát. Szerintem jól hangzik, amit a KEXP írt rólunk!

– Mennyit profitálnak abból, hogy a tengerentúlon is játsszák a számaikat?

– Egyelőre nem érezzük, hogy nagyon sokat profitálnánk a külföldi rádiójátszásokból, hacsak azt nem, hogy a legújabb lemezünket többen töltik le Amerikában, mint itthon. Amúgy az, hogy a KEXP, a világ egyik legmenőbb rádiója játssza a dalainkat – nem szeretnék szerénytelennek tűnni –, az nemhogy itthoni, de nemzetközi viszonylatban is hatalmas siker.

– Büszkék voltak, amikor találkoztak a világ egyik leghíresebb zenekarával, a Red Hot Chili Peppersszel?

– Ez óriási véletlen, szerencsés találkozás volt. Persze, büszkék lehetünk rá, hogy összehaverkodtunk Anthony Kiedisszel, bár így utólag már nagyon távolinak, álomszerűnek tűnik az egész. Talán nyomulhattunk volna jobban is a történtek után, de nem vagyunk mi olyan típusú emberek. Egyébként a Shallow című dalunkat elküldtük nekik, de nem nagyon érkezett válasz. Reméljük, azért meghallgatták…

– Mező Misi mondta nekünk tavaly, hogy a magyar közönségnek magyarul kell énekelni. A Qualitons nem próbálkozik meg ezzel?

– Mező Misi közönsége teljesen más, mint a miénk, vagy akár az a réteg, amelyikhez a mi zenénk szólhat. A fiatalabb generáció olyan természetes füllel hallgatja az angol szövegeket, hogy szerintem nincs akkora jelentősége ennek. Mi is főleg angol nyelvű zenéken szocializálódtunk, nekem nem hiányzik a magyar nyelv a zenénkben. Egyelőre… Nagyon fontos a szöveg, de nekem az ének zeneisége is ugyanolyan meghatározó. Hangzásában az angol hálásabb nyelv, főleg a mi műfajunkban, és egy kicsit el lehet rejtőzni a szöveg mögé, ami nekem nagyon izgalmas. Visszatérve Mező Misire: én azzal egészíteném ki őt, hogy ha kizárólag itthoni sikerekre vágyik az ember, akkor a magyar közönségnek magyarul kell énekelni. De ha ez nem jön természetesen, mint a mi esetünkben, akkor ez már egyfajta megalkuvás lenne.

– Furcsa egy zenésztől a célok felől érdeklődni, mert a zenében nincs olimpia, világbajnokság vagy bármilyen egzakt cél. Na de mégis, mivel lenne elégedett, ha mondjuk egy év múlva beszélgetünk?

– Jó kérdés. Azt gondolom, nagyon jól sikerült az új lemezünk, szélesebb körű terjesztést érdemelne. Nem bánnám, ha jövőre újabb 500, akár 1000 bakelitkorongot kéne nyomatnunk a gyártóval, mert irgalmatlan sok lenne a megrendelés. Itthon már nincsenek illúzióink. Nagyon örülünk, ha elhívnak minket játszani, és újabb rajongókra teszünk szert, de itthon nagyon szűk az a réteg, amelyik a rajongónk lehet. A nálunk népszerűbb magyar bandák is hasonlókra panaszkodnak. Ha nem vagy fiatal tinibálvány vagy iszonyatosan cool, akkor ez teljesen esélytelen, még akkor is, ha bármilyen különleges vagy eredeti az, amit csinálsz.

– Más: járt már a zenekar Budafokon, és van-e a bármilyen kapcsolódásuk Budafok-Tétényhez?

– Én többször is játszottam a budafoki borfesztiválon más formációimmal, és mindig szerettem itt zenélni. Tavaly a Dzsindzsa nevű jazzbandával léptünk fel itt, és a nem kifejezetten lakossági zenét is nagyon bírták az emberek. Ez nekem kifejezetten jólesett. A Qualitonsnak nincs semmilyen kötődése ehhez a régióhoz, hacsak az nem, hogy régen volt egy budatétényi barátnőm…

Szilágyi László


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.