Új helyre költözött a nagytétényi sváb családokat bemutató helytörténeti gyűjtemény. Az eddig a Cziffra Központban látogatható állandó kiállítás áprilistól stílusosan egy több mint százéves épületben, a Nagytétényi út 278. szám alatti önkormányzati ingatlanban kapott helyet.

A Nagytétényi Helytörténeti Kör, amelynek tagjai hosszú évek óta kutatják a helyi iparosok, szőlőtermelők és egyáltalán a családok múltját, a lakosok segítségével komoly gyűjteményt hozott létre. A sokak számára ismerős bútorok, eszközök és fényképek felidézik a XX. század első harmadát, használati tárgyakon keresztül mutatják be Nagytétény múltját. A kiállítás az első betelepült sváb családtól kezdődően enged betekintést a település néprajzi hagyományaiba, a családok mindennapjaiba, szokásaiba és tevékenységébe. Az állandó tárlat minden szombat délután nyitott ajtóval várja az érdeklődőket az új helyszínen.
A nagytétényieknek azonban nemcsak a múlt fontos, hanem a jövő is. Látszik ez abból is, milyen aktív részvétel övezte azt a társadalmi egyeztetést, amely alapján végleges tervet készít az önkormányzat, hogy megépítse az új játszóteret az Óhegy és a Szabó-telep határán.
A véleményét kifejtő 170 nagytétényi lakos hetven százaléka a Barackos játszótér terveit részesíti előnyben, így a területen a két rézsűcsúszda és egy csúszdákkal ellátott, négytornyú, mászókás vár mellett egy kisebb mászóka, motoros pálya és a különböző korosztályok részére felállított hinták is helyet kapnak. Ivókút, pad és szelektív hulladékgyűjtő is lesz, de azon még folyik az egyeztetés, hogy minitrambulin, homokozó, egyensúlyérzék-fejlesztő gerendák és farönkök beleférnek-e a tervező elképzelésébe.
Tamás Angéla


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.