A Budapest Bornegyede projekt újabb fontos állomásához érkezett. Budafok-Tétény önkormányzata kezdeményezésére, Bitai Gergely sommelier közreműködésével elkészült a Budafoki Borlap, amin Budafokon palackozott borok és pezsgők találhatók. Különlegessége, hogy a borlapon szereplő tételek között hazánk minden fontos szőlőtermelő tájegysége megjelenik.

„Célunk, hogy a kerületi éttermekben és vendéglátóhelyeken mindenkinek legyen lehetősége a kerületben palackozott borokat és pezsgőket kóstolni. A Budafoki Borlap minden részt vevő étteremben és vendéglátóhelyen egységes arculattal fog megjelenni, hogy a fogyasztók könnyen felismerhessék és beazonosíthassák. Ezt a célt szolgálja az a tavaly tervezett körcímke is, amely a Budafokon palackozott borokat és pezsgőket fémjelzi” – mondta Karsay Ferenc polgármester.
A borlap összeállítására ki mást is kérhetett volna fel az önkormányzat, mint egy kerületi sommelier-t, Bitai Gergelyt. Gergely minden borászattal személyesen tárgyalt, és így válogatta össze a borlapon szereplő tételeket, valamint segít abban is, hogy az éttermek számára biztosítja a folyamatos ellátást.
„Mivel minden étterem és vendéglátóhely más-más stratégiát alkalmaz saját italválasztéka összeállításában, ezért a Budafoki Borlap kapcsán sem szeretnénk semmilyen módon kötelezni a helyszíneket a kerülti borok bevezetésére, mindenki szabadon választhatja ki, mely tételeket kívánja megmutatni saját közönségének. A Borköltők Társasága Pinceétterem volt az első, ahol a gyakorlatban is alkalmazni kezdték a kerületi borlapot, legnagyobb örömünkre a visszajelzések egyértelműen pozitívak” – emelte ki Salamon Judit, a Budapest Bornegyede projekt vezetője.
A kerületi éttermek és vendéglátóhelyek vezetői személyesen is megkóstolhatták a borlapon szereplő tételeket, kérdéseket tehettek fel a borászoknak, ezzel is személyesebbé, közvetlenebbé téve a termelőtől a fogyasztóig történő értékesítési folyamat hangulatát.


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.