Májusban újra kitárta kapuját az érdeklődők előtt a Barlanglakás Emlékmúzeum, amelynek segítségével képet alkothatunk arról, milyen környezetben és hogyan élték mindennapjaikat durva mészkőbe vájt otthonaikban a bányamunkások, a szőlőműveléshez elszegődött zsellérek, később pedig a szegényebb gyári munkások Promontoron.

A leromlott állagú, helyenként nem korhű építmények és környezetének rendbetétele májusra szinte teljes egészében elkészült.
A mészkőbe vájt barlanglakás nyílászáróit, az ajtókat, ablakokat javítással, mázolással újjávarázsolták és zárhatóvá tették. A lakótereket és a tárolásra szolgáló helyiségeket hófehérre kimeszelték. A berendezési tárgyakat restaurálásra elszállították, mely munkálatok Megyeri István muzeológus szakmai irányítása mellett történnek. A bútorok és felszerelési tárgyak egy része már a nyitásra elkészült, így a konyhát és a szobát az eredetivel megegyező állapotban láthatják az érdeklődők, a többi bútor, eszköz és tárgy azonban folyamatosan érkezik vissza rendbehozatalát követően.
Az első felújításkor épült téglakéményt lebontották, és három, a korra jellemző, mészkőből épült szellőzőkürtőt készítettek, amelyek elsősorban a szemléltetést szolgálják. Az idegenvezetés alkalmával elhangzó ismertetés most már a látvánnyal is igazolást nyert, miszerint a barlanglakás lakói Budafokon valóban a kéményhez kötötték a kecskét.
Az „épület” tetejéről lekerült az oda nem illő hullámpala, és helyét cserép foglalta el. A ház hőmérsékletét és páratartalmát egy a látogatók számára láthatatlan klímaberendezéssel szabályozzák, melynek zavartalan működése érdekében energiabővítést is végrehajtottak. A vizet a fal mellől a kialakított drénárok segítségével egy vízgyűjtő ciszternába vezetik, és a villanyvezetékeket földkábelben helyezték el, ahogy a sziklafalon lévő vízvezetékcsövet is.
Az udvar közepén álló, nagy szilárdságú téglából felépített vizesblokk elé ugyancsak szarmata mészkőből építettek álfalat, és a lejárattól jobbra lévő támfal is megújult. A kerítés Veréb utca felőli részét a Barlanglakás Emlékmúzeumot fenntartó Klauzál Ház már korábban rendbe hozatta, így most az Ibolya utcai fronton lévő drótkerítést cserélték le.
A mélyudvart hófehér murva borítja, és a megálmodott füvészkert is megvalósult. A tájékoztató táblácskákkal ellátott fűszernövények gondozását egy szintén új kerti csap teszi lehetővé.
A májusi pincejáratra kihajtott az öreg diófa, amelynek árnyékában új padokon pihenhetnek az idelátogatók, az ablakokban pedig továbbra is muskátli virágzik.
A Barlanglakás Emlékmúzeum felújítása a budafok-tétényi önkormányzat és a Klauzál Ház összefogásának, gondozása és az idegenvezetés a továbbiakban is Appel Péternek köszönhető.
Tamás Angéla


A Bornegyed magazinhoz a kerületi intézményekben, könyvtárakban és a Budafoki Pincejárat helyszínein juthatnak hozzá ingyenesen az olvasók.

A kiadvány online is olvasható, ide kattintva.

 

 

MEGOSZTÁS