Virágok, facsemeték, dísznövények, örökzöldek közt élni irigylésre méltó, de a velük való rendszeres törődés már kevésbé, mert nem mindig hálás feladat a kiszámíthatatlan időjárás miatt, amely gyakran megtréfálja a kertészt. A Fitoland Kertészet csaknem harminc éve áll kerületünkben a lakosság rendelkezésére.

Az önkormányzattal évek óta szoros a kapcsolat. Erről, s a cégről szívesen beszélt Friedmann Károly tulajdonos a Bornegyednek, de előtte arra voltunk kíváncsiak, a kora tavaszi tél vajon milyen hatással volt a növényekre.

– Egyértelműen ártott, különösen a nemrég külföldről beérkező mediterrán, igen érzékeny növényeknek, amelyek tárolása a nagy hidegben nem volt könnyű. Nagyon sok gondot és kárt okozott a későn jött tél. A rossz időjárás miatt a kerti munkák is jóval később kezdődhettek el. A lakosság vásárlási kedve, pontosabban kedvetlensége meglátszott a forgalmunkon…

– Mélyépítő üzemmérnökként miért választotta ezt a „kényes” szakmát?

– Itt laktam a környéken a nyolcvanas években, és ráláttam a csodálatos Tétényi-fennsíkra, ami annyira tetszett, hogy inkább pályát módosítottam. Egy másik mérnök barátommal álltunk össze, és megalapítottuk a kertészetünket. Ma az ő testvére, Kovács Attila a társam. Megkedveltük ezt a munkát, jó szakemberekkel vettük körbe magunkat. Hamar megismertek bennünket a vevők, és szépen fejlődött a cégünk. Négyezer négyzetméter faiskolai szabad területen és ezerkétszáz négyzetméternyi üvegházban neveljük virágainkat, növényeinket, facsemetéinket.

– Hányan dolgoznak a cégnél?

– Harmincan, s közülük többen a kerületben élnek. Dolgozóink nyolcvan százaléka diplomás kertész, akik nagy szakértelemmel állnak a vevők szolgálatában. A mi jelmondatunk: nálunk a vásárló a vendég. A magyarok növénytartási szokásai olyanok, hogy szeretik gondozni, ápolni, átültetni a növényeiket, és ehhez szívesen kérnek tanácsokat. Nálunk mindezekhez tanácsokat kapnak szakértőinktől, akik igényes kiszolgálással igyekeznek vásárlóink segítségére lenni, talán ezért is szeretnek hozzánk járni.

– És, gondolom, a választék miatt is…

– Valóban, hiszen háromszázféle szoba-dísznövényünk mellett háromszáz féle kültéri növény alkotja a kínálatunkat. Facsemeték, díszfák, díszcserjék, mediterrán és balkonnövények, gyümölcsfák, továbbá különféle kertészeti eszközök.

– Kik a vásárlóik, és honnan érkeznek a Rókales utcába?

– Általában „kisvásárlók” járnak hozzánk, de áruházaknak is beszállítunk, igaz, már nem olyan mértékben, mint régen. A legkapósabbak a virágok, a szoba- és dísznövények, gyümölcsfák. A Fitoland telepünk jó helyen fekszik, a kerületi lakosokon kívül jönnek ide Érdről, Diósdról, Budaörsről és a XI. kerületből is vásárlók.

– Milyennek tartja az együttműködést az önkormányzattal?

– Nagyon gyümölcsözőnek, hogy stílszerű legyek. Támogatjuk a különböző önkormányzati rendezvényeket, ebből talán a legjelentősebb a Pezsgő- és Borfesztivál, ahol örökzöldjeinkkel díszítenek, illetve határolnak el területeket. A polgármesteri hivatalt is a mi virágaink díszítik, de az önkormányzati intézmények is kedvező áron vásárolhatnak tőlünk virágokat, növényeket. Odafigyelünk egymásra, például kérésünkre az ide vezető, igen rossz állapotban lévő utat kijavították a szoborpark mögött, és az önkormányzat lapjaiban teret is kapunk. Bízom benne, hogy a jövőben is megmarad ez a jó kapcsolat. Budafok-Tétény valóban kisváros a nagyvárosban, ahol mindenki a közösségért dolgozik. Temesi László