Tavaly májusban azzal a céllal indítottuk el a Pincejárat programot Budapest Bornegyedében, hogy az évek során rendkívül népszerűvé vált szeptemberi Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál jó hangulata egész évben elérhető legyen mind a kerületben élők, mind az idelátogatók számára. Ahogy a fesztiválon különösen fontosnak tartjuk a sokszínű kulturális programot, a minőségi étel- és italkínálatot, úgy a Pincejárat programnál is ragaszkodunk ehhez az alapelvhez.

Új kezdeményezés lévén ugyanakkor nagyon kíváncsiak voltunk a fogadtatásra. Örömömre szolgál, hogy mind a résztvevő helyszínek, mind az idelátogatók részéről rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ezért nem volt kérdés, hogy a Pincejárat programot 2018-ban is folytatni fogjuk, beépítve az első év tapasztalatait, észrevételeit. Szinte minden vendég kiemelte a helyszínek különleges, intim hangulatát, ezért úgy döntöttünk, hogy 2018-ban teret adunk a romantikának: elindítjuk a Randijáratot Budapest tökéletes találkahelyszínére, Budafokra, lehetőséget teremtve az ismerkedésre, de a már meglévő párok újbóli egymásra találására is.

A Pincejárat idén már összesen 14 helyszínen várja a látogatókat: a pincészetek mellett négy kerületi étterem is csatlakozott a programhoz a gasztronómiai kínálat bővítése érdekében, valamint májustól a megújult Barlanglakás Emlékmúzeum ismét látogatható lesz a Pincejárat-napokon.

Polgármesterként számomra különösen szívet melengető, hogy a program mennyire összehangolt működésre sarkallja a pincészeteket, teret ad számos kerületi művésznek és nemzetiségnek is a bemutatkozásra. Minden hónapban megismerkedhetünk egy-egy kerületi népcsoport kultúrájával, így a sváb, a görög, a bolgár és a roma hagyományokkal. Megtisztelő számunkra, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei is elfogadták a meghívásunkat, így júniusban több helyszínen hallgathatjuk játékukat. Tavaly nagy sikert aratott a zenei tehetségkutató versenyünk, amit idén is megrendezünk, a nyerteseket pedig viszontláthatjuk a szeptemberi pezsgő- és borfesztivál egyik színpadán. Számomra az egyik legkedvesebb program a havonta jelentkező Pincekvíz. Csapatjátékosként a mindig megújuló feladatok és a bőséges vacsora folyamatos kihívás elé állít, és a remek hangulat is garantált.

A Pincejárat buszok továbbra is minden hónap első szombatján közlekednek a belváros és a kerületi helyszínek között, de immár sűrűbben: félóránként indulnak a Blaha Lujza térről 13.30 és 20.30 között körjáratként a könnyebb mozgás érdekében, érintve a Ferenciek tere és a Szent Gellért tér megállókat is.

A napijegy ára online, előre megváltva továbbra is 1000 Ft, ami a korlátlan számú utazás mellett további kedvezményekre is jogosít az egyes helyszíneken. A kedvezményekre természetesen a kerületi lakcímkártyával rendelkezők is jogosultak.

Karsay Ferenc polgármester