A tavasz egyben a Budafoki Pincejárat elindulását is jelenti. Március 3-án nagy érdeklődés kísérte a járatot, sokan jelentek meg a budafoki pincék nagy részében. A föld alatti kalandozások finom falatok és jó borok mellett élményt jelentenek minden hazai és külföldi vendég számára.

A szezonnyitó pezsgő- és borkóstoló túra jól sikerült, több százan jelentkeztek rá. Újságírók is szép számmal érdeklődtek, nekik Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a Seybold-Garab Pincében, a rendezvény háziasszonya a Bornegyed művészeti vezetője, Deutsch Anita volt.

– Aki egyszer itt járt, beleszeret ebbe a környezetbe – adta meg az alaphangot Karsay Ferenc polgármester, aki egy kis történeti áttekintéssel fűszerezte mondandóját, majd hozzátette: – Csodálatos pincék húzódnak a településünk alatt csaknem száz kilométer hosszan, ez egyedülálló hálózat Európában. Az egykori Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt, jelenleg minden hazai bortermelő vidék palackozó helyszíne, itt található az ország első borászati szakközépiskolája, s Budafok a Szőlő- és Bor Városa nemzetközi cím tulajdonosa. Újra kellene éleszteni a nyitott pincék hagyományát, ez mindannyiunk érdeke. Szeretnénk Budapest bornegyedévé válni, s elképzelésünk megvalósításához már eddig is sok partnerre találtunk. Jövőre lesz harmincéves a Budafoki Bor- és Pezsgőfesztivál, amit méltóképpen kívánunk megünnepelni.

Németh Zsolt országgyűlési képviselő ezt a gondolatsort folytatta:

– Szeretnénk, ha Budapest mielőbb felfedezné, hogy nemcsak romkocsma negyede, hanem nívós bornegyede is van – méghozzá itt, Budafokon –, amit szintén érdemes rendszeresen látogatni. Idegenforgalmi szempontból is fontos továbbfejleszteni ezt a projektet, ami még csak egyéves múltra tekint vissza, de már most sikeres. Egyre több pince és étterem kapcsolódik be, de még többre van szükség. A pince-bor-gasztronómia kombináció elengedhetetlenül szükséges a bornegyed sikeréhez. Kiemelkedő borászati központtá vált Budafok, de még sokat kell tennünk, hogy felkerüljön a magyarországi borkultúra térképére. Nemrég idehoztuk a hazánkba akkreditált nagyköveteket, és kiválasztottuk azokat a borokat és pezsgőt, amelyeket a külföldi diplomaták fogadásaikon kínálnak, illetve ajándékoznak, ezzel is borászatunk hírnevét öregbítve.

A Budafoki Pincejárattal minden hónap első szombatján lehet utazni, tíz pincét és négy éttermet érint, valamint a Törley Pezsgőmanufaktúrát. Az újságírók a szezonnyitón megkóstolhatták a legjobb budafoki borokat, többek között ellátogattak a Lics Pincészetbe, ahol Lics Judit vérbeli háziasszonyként mindent megtett, hogy jól érezzék magukat a vendégek – étel, ital bőven akadt az asztalokon. Legalább tízféle borukat kóstolhattuk meg, egyik jobb volt, mint a másik… Közben sváb zene szólt, amire több német is mulatott.
– Ezentúl rendszeresen német nyelven is tartok pincetúrákat, mert egyre több német ajkú vendég érkezik hozzánk – mondta Lics Judit. Az innen pár méterre lévő Magdolna Borklubban pedig Baki Ildikó tulajdonos gondoskodott arról, hogy senki ne maradjon szomjan, itt cigányzene szórakoztatta a vendégeket.

A szezonnyitó pincejárat jól sikerült, akik részt vettek rajta, boroktól jókedvűen hangoztatták, hogy eljön az az idő, amikor majd minden út Budafokra vezet… Temesi László