A Magyar Borok Bálján az üdvözlő falatok mellé a Garamvári Szőlőbirtok nedűit kínálják, közel hetven ország külképviseletének vendégei pedig már második éve Garamvári pezsgőt isznak. Garamvári Vencel borászmérnökkel elért eredményeiről, a vállalkozásról és különleges borbirodalmáról beszélgettünk.

– Az érmek és elismerések terén korántsem teljes a fenti lista. Tudja követni, hol, milyen díjban részesült egy-egy tételük?

– A 2016-os évjáratú Lellei Irsai Olivér fehérbor öt, a Lellei Rosé két versenyen ért el aranyérmet, míg a pezsgők közül a 2008-as évjáratú Garamvári Brut Nature Pezsgő a VinAgóra Nemzetközi Borverseny arany- és a pezsgő-világbajnokság bronzérmese lett. Az országos borverseny aranyérmes pezsgője, a Garamvári Tokaji Furmint Brut (2013) a VinAgórán ezüstérmet kapott, az Optimum Brut Pezsgő (2013) pedig a londoni pezsgő világbajnokságon érdemelte ki az ezüstérmet. Utóbbi még két aranyérmet is nyert: egyet a balatoni és egyet egy nemzetközi borversenyen.

– Hatalmas birodalmat épített ki az eltelt huszonnyolc év alatt. Erre készült már fiatalemberként is?

– Inkább így alakult. Budafokon elvégeztem a Borászati Technikumot, majd borászmérnök diplomát szereztem a Kertészeti Egyetemen, és közben aktívan sportoltam. Többször voltam műugrásban magyar bajnok, de egy balesetben megsérült a lábam, és ez véget vetett sportolói pályafutásomnak. Az egyetem elvégzése után elhelyezkedtem a Magyar Állami Pincegazdaságnál, amelynél huszonöt éven át dolgoztam a legkülönfélébb pozíciókban, például több évig a Törley pincészet igazgatójaként is. A Hungarovinnél jó munkámért kitüntettek, majd egy évre rá a privatizáció során kialakult véleménykülönbség miatt elbocsátottak. Munkanélküli lettem, így közgazdász feleségemmel belekezdtünk ebbe a vállalkozásba.

– 2014-ben átvehette a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, Balatonboglár díszpolgárává választotta, a szakma azonban már jóval korábban díjazta tevékenységét. 2006-ban a magyar borászok legrangosabb szakmai kitüntetésében részesült: megkapta az „Év Bortermelője” elismerést, budafoki pezsgőpincéje és a lellei borászati üzem pedig még ugyanebben az évben elnyerte az „Év Pincészete” kitüntető címet. Ön mit emelne ki a közel három évtized eredményei közül?

– Családi vállalkozás vagyunk. Közgazdász lányunk, Andrea a cég ügyvezető igazgatója. Másik gyermekünk, Judit mint marketinges, a vejem logisztikusként dolgozik nálunk, sőt a tanulás mellett már az unokák is a részt vállalnak a munkákban. Nagyjából negyvenen dolgozunk a két telephelyen, és mivel a Garamvári Szőlőbirtok Kft. Balatonlelle mezőgazdasági, a Garamvári Szőlőbirtok Vinárium Kft. pedig élelmiszeripari cég, így jók a pályázati lehetőségeink is. A kerületben a Törley Pezsgőpincészet Kft. után mi vagyunk a legnagyobb borászati vállalkozás, és az is büszkeséggel tölt el, hogy többször elnyertük a Budafok Város legjobb bora és pezsgője címet. Borászként mindig arról álmodtam, hogy bármely égtáj felé is nézek, a saját szőlőink vegyenek körül. Teljesült az álmom.

Tamás Angéla

——————————————————–

Garamvári Szőlőbirtok

A budafoki pezsgőpincét és a balatonlellei borászatot üzemeltető Garamvári Vencel – huszonöt éves szakmai múlttal a háta mögött – 1990-ben kezdett bele az önálló vállalkozásba.

Feleségével megalapították a Vinárium Kereskedelmi Kft.-t, majd három évvel később a minőségi borok szállítása mellett már a Dél-balatoni borvidék szívében lévő, ma már nyolcvanhektárnyi, válogatott fekvésű ültetvényen szőlőt neveltek, és Balatonlellén borászati feldolgozót és palackozót létesítettek.

1997-ben megvásárolták a Sörház utca 20. szám alatti pincét (Palugyai pince), amelyet három év alatt korszerű pezsgőüzemmé alakítottak. Azóta a több mint ötezer négyzetméter alapterületű, tizennégy ágból álló, harmincezer hektoliter bor befogadására alkalmas föld alatti birodalomban az ország egyik legmodernebb gépsora segítségével, a francia Champagne borvidékén kialakított módszerrel készül a tradicionális pezsgő.

A Garamvári Szőlőbirtokon évente hét-nyolcezer mázsa szőlő terem, négy-ötszázezer palack bor és hetven-nyolcvanezer palack pezsgő készül.

Az exportorientált vállalkozás elegáns nedűinek kétharmad részét tíz országban, többek között Cseh-, Lengyel- és Lettországban, valamint az Egyesült Államokban értékesítik.