Egy olyan külvárosi – és nem túl népes – kerületnek, mint Budafok, a turizmus és vendéglátás terén minden különleges környezeti adottságot ki kell használnia, ha törzsvendégeket akar magának. Milyen szerencse, hogy itt van a Duna-part, amit egy kicsit felújítva és kicsinosítva tökéletes, a családi és baráti társaságok kedvenc étkezési és lazítási helyévé lehet varázsolni. A budafoki Fékező utcai, nagy népszerűségnek örvendő Vasmacska terasz éttermének sikerült megkedveltetnie magát immáron nemcsak a kerület ínyenceivel, hanem a belvárosból érkező látogatókkal is.

A vendéglátó körökben elismert Comp-let Party Service Kft. vette át tavaly nyártól a Vasmacska üzemeltetését, amit ezután szinte teljes személyzet- és étlapváltás követett. Külső és belső felújítások történtek, a zárt étterem és fedett terasz mellett egy vízparti részleg is várja a hajóval, motorcsónakkal érkezőket, vagy a bicikliútról letérő éhes kerékpárosokat, akár csak egy frissítő italra is – meséli Szekszárdi László üzletvezető, aki szerint a helyet a Duna közelsége teszi igazán vonzóvá és meghitté.

Étlapjuk a vízparti elhelyezkedéshez híven főleg dunai halakat – fogas, ponty, harcsa – kínál, de törekednek a tradicionális magyar ételek, a házias ízvilág bemutatására is. Az év folyamán rengeteg eseménynek és rendezvénynek adnak otthont, az esküvők, keresztelők, születésnapok mellett nagyobb szabású programokat is tartanak, nyáron például az oroszországi labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit lehet majd a Duna mentén végigizgulni, természetesen különböző italakciók mellett.

Április 14-én rendezik meg az értékes ajándékokkal jutalmazott halászléfőző versenyt, amelyre hat-nyolc fős csapatok jelentkezését várják, míg a nyitott esemény keretén belül ingyenes kóstolót biztosítanak az utcáról betérő érdeklődőknek. A bajnokság célja a hagyományteremtés, cigányzenével megalapozva a vidám hangulatot. Április huszonegyedikén pedig egy grillterasszal „fűszerezett” Ismerős Arcok-koncert várja a nézőket, ugyanis a vízpart mellett már egy jókora színpad is épült.

Látva, hogy mennyire felkapott az étterem, azt gondolná az ember, talán nem is olyan nehéz sikeres vállalkozást vezetni Budafokon. Persze nem árt, ha van valami vonzó egyedi csáberő. Egy rohanó világban pedig mi lehetne hívogatóbb, mint megebédelni a nyugodt, folyóparti idillben? Gáll Anna