Kemendy László pezsgőkészítő cége indításakor csak azoktól a barátaitól kapott jelentős segítséget, akik egyébként is pezsgőkedvelők. „Nem engedhetem meg magamnak, hogy a barátaimnak ne olyan pezsgőt készítsek, amilyet elvárnak tőlem” – indokolta a cégvezető. Úgy tűnik, már nem csak a barátok vevők a különlegességekre.

Kemendy László szerint szeretett jószága fiatal, egyelőre kicsi, de annál célratörőbb. A Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely első élesztőkísérletei még a 2 éves kort sem érik el, így nehéz értékelni a minőségét, „versenyeztetni” csak a kétévesek között érdemes. „Méretünkből adódóan érdekes pezsgőket, kuriózumokat, évente pár ezer palackot készítünk. Az első évben már a Cuvée Blanc pezsgőnk a WinAgora nemzetközi zsűri előtt ezüstérmet kapott, ami bizakodóvá tett!” – idézte fel a sikersorozat első komoly állomását Kemendy László. A cuvée blanc 500 palackos tétel, de a sikeren felbuzdulva emeltek a limiten, nagyságrendileg 5-6 ezer palackos nyerskészlettel dolgoznak, aminek a legnagyobb képviselője a rosé cuvée finom pinot noir alapborbázison. „A következő a Cuvée Blanc, ami a díjnyertes pezsgő utódja lesz, illetve készítettem érdekes házasítások alapján muskotály alapborokból egy változatot, és szeretek játszani a szőlőfajták illat- és zamatgazdagságával, a cukor- és savarányokkal, és nagyon fontosnak tartom az élesztő kiválasztását” – mondta a Bornegyed magazinnak a cégvezető.

Kemendy László cége Budafokon az Elza utcában székel, az alapborpince Balatonarácson található. Kemendyék előzetes bejelentkezés után bármikor szívesen látnak vendégeket egy-egy kóstolóra. Kemendy jó kapcsolatot ápol Karsay Ferenc polgármesterrel, már őt is tájékoztatta a terveiről. „A polgármester úrral nem új keletű a barátságunk. Kitüntet azzal, hogy továbbra is bizalommal fordul hozzám és bizton hiszem, hogy támogatja a tevékenységünket, családi vállalkozásunkat” – mondta a pezsgőkészítő mester.

Szilágyi László