Borklub, pincejárat, bor- és pezsgőfesztivál, kistermelői borverseny. Csak néhány projekt a teljesség igénye nélkül, ami a Promontórium Borlovagrend nevéhez fűződik. Helyzetjelentés a lovagrend vezetőjétől, Szűcs Zoltántól.

– Urbán András nagymester eltávozása után több mint egy éve vezeti a Promontorium Borlovagrendet. Milyen változások történtek azóta a társaság életében?

– Nehéz volna röviden összefoglalni, mi minden történt a magunk mögött hagyott időszakban, rengeteg minden, amire büszkék lehetünk. Szoros együttműködésben dolgozunk a polgármesteri kabinettel és a Bornegyed projekt vezetőivel. Igyekszünk igényes programokat szervezni a borlovagrend 107 tagjának a kerületünkben élő lakosoknak, nem utolsósorban az idelátogató vendégeknek.

– Mire gondol?

– A Budafoki Bornegyed projektet kiemelten kezeljük. A minden hónap első szombatján működő Pincejáraton is részt veszünk, a Záborszky-pincében tartandó programjainkon a borral, illetve a kultúrával kapcsolatos előadásainkat hallgathatják meg az idelátogató kedves vendégek. Évente hat alkalommal szervezünk Borklubot a lovagrend tagjainak, akik között vannak bort kedvelő civilek, lokálpatrióták, művészek, valamint a szakmaiságot képviselő borászok, a Soós István Borászati Szakképző Iskola tanárai, igazgatója és a Szent István Egyetem borászati tanszékének vezetője, illetve több oktatója is. A tiszteletbeli tagok között köszönthetjük Karsay Ferenc polgármester urat és Németh Zsoltot, aki szenvedélyes borkedvelő, budafok-tétényi lakos, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt hihetetlen sokat tesz a borászati kultúra elterjedéséért a Kárpát-medencében. Közös feladatként fogalmaztuk meg a Kárpát-medencei borászok és borlovagrendek szakmai segítségét. Borlovagrendünk egyik feladata az erdélyi Dicsőszentmártoni Borlovagrend támogatása. Németh Zsolttal együtt azon munkálkodunk, hogy erdélyi barátaink külhoni tagként felvételt nyerjenek a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségébe.

– Hogy ünneplik a karácsonyt, körvonalazódik már a jövő évi program?

– December 11-én közös vacsorával, könnyed borozgatással, beszélgetéssel zárjuk az évet a Katona Borházban. Részben elkészült az önkormányzat kiemelt rendezvényeinek jövő évi listája, amin tevőlegesen is részt vesz borlovagrendünk. Jövőre februárban tartjuk az évi rendes közgyűlésünket, márciusban kistermelői borversenyt rendezünk, májusban pedig megtartjuk a szokásos tangi-piknikünket.

– Parancsol? Mit is jelentsen ez a tangi-piknik?

– A tangazdaság területén a nagytanácsunk tagjai főznek, majd egy könnyed, kötetlen baráti együttlétbe, borozgatásba csap át a program.

– Melyik a kedvenc bora?

– Nehezet kérdez…, aktív borászként, borbíróként igen sok jó bort kóstolok, fogyasztok, de budafoki ember lévén nem mondhatok mást, mint a négy hektáron működő tangazdaság borait. Azok állnak a legközelebb a szívemhez, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Szilágyi László