A Le Havre-i és a Saint Raphael-i nemzetközi versenyen is első helyezést szerzett a Hot Jazz Band, miközben amerikai visszaigazolást kapott Sacramentóból, meghódította a magyar közönséget, két eMeRTon, Líra-, Louis Armstrong-emlékdíjat, Ezüst Életfa- és Kossuth-díjat is kapott.

Az ismert és elismert jazzbanda programokkal zsúfolt nyár után lépett színpadra a budafoki borfesztiválon. Az együttes az erdélyi körút – Kolozsvár, Gyalu és Székelyudvarhely – után azonnal repülőgépre ült, és a kínai Sanghajba utazott, hogy eleget tegyen a magyar főkonzulátus meghívásának, majd drezdai fesztiválokon vett részt, zenélt Ausztriában és itthon is több helyszínen.

A harminckét éves zenekar alapítójával és vezetőjével, Bényei Tamással beszélgettünk.

– Kihagytam valamit a felsorolásból?

– Biztos többet is. Májustól novemberig rengeteg a program és a fellépés, ezért nem is készült még el az a gyermeklemez sem, amelyre már hosszú ideje készülünk. Egyszerűen nincs időm a hangszerelésre. A Múzeumok Éjszakáján is muzsikáltunk, a Zenés Állatkerti Estéken a big band formációnk, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra adott koncertet, ahol a Karády-, Jávor-, Kabos- és Latabár-filmek zenéi mellett az 1930-as, ’40-es évek Amerikájának tánczenéjéből is ízelítőt kapott a közönség. Budafokon a hattagú Hot Jazz Banddal játszottunk – Kovács Tamás (harsona), Fodor László (klarinét), Szabó Lóránt (gitár), Juhász Zoltán (nagybőgő), Galbács István (dob) és Bényei Tamás (trombita, bendzsó, ének) – a negyvenes évek amerikai dixieland stílusában.

– Az ősz is ilyen mozgalmas?

– A jazzkoncerteken kívül is sok a munka, hiszen nemrég száz év filmjeiből készítettünk egy egyveleget a MAFILM századik évfordulójára. A gödöllői, Magyar-Amerikai est című koncertünkre is készülünk már, amelyen a Talamba ütőegyüttessel lépünk fel, és mint minden évben, idén is izgalommal várjuk december 30-át, amikor előszilvesztert tartunk a MOM Kulturális Központban. (Tamás Angéla)