Balázs János és a Cziffra Fesztivál díjazottjai a Klauzál Házban adtak nagy sikerű koncertet szeptember második felében. A koncertet megelőzően kiállítás is nyílt a Klauzál Ház aulájában Cziffra György családi hagyatékából, személyes tárgyaiból. A megnyitón Balázs János köszönetet mondott Budafok-Tétény önkormányzatának, Karsay Ferenc polgármesternek, amiért hosszú ideje kitartóan támogatja a Cziffra-örökség megismertetését, népszerűsítését.

A koncert előtt a Liszt Ferenc és Junior Prima díjas zongoraművészt Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntötte. „Balázs János születésnapi koncertjén vagyunk, 29. életévét tölti, ezért a közönség nevében is köszöntöm és köszönöm, hogy életre keltette újra itt Budafok-Tétényben a Cziffra-örökséget, köszöntöm egyúttal a Cziffra család jelenlévő tagjait!” – mondta rövid köszöntőjében Németh Zsolt.

Mint fogalmazott: „Köszönöm Balázs Jánosnak, hogy művészi tevékenységével ismét bizonyságát adja annak, hogy a magyar kultúrában a cigányzene, a magyar zene, a népzene, a jazz, a magaskultúra területén elválaszthatatlanul összefonódott. Azt is szeretném megköszönni, hogy szisztematikusan, elkötelezetten foglalkozik a fiatal magyar tehetségekkel. A magyar népzenében ennek nagy hagyománya van, az utánpótlás-nevelés tudatos ezen a területen, de a legnagyobbak, mint például Cziffra György, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc nyomdokain járva Balázs János is nagy hangsúlyt fektet erre. Ezáltal a fiataloknak azt az álmot közvetíti, hogy „igen, lehetséges, hogy én is olyan nagy legyek, mint ezek a mesterek”, és ő is adja azt az erőt a fiataloknak, ami szükséges ahhoz, hogy olyan naggyá lehetnek, mint mestereik. Isten éltessen, János!” – mondta Németh Zsolt.

Balázs János, aki megilletődve hallgatta Németh Zsolt szavait, nemes célként jelölte meg Cziffra György hagyatékának ápolását, majd köszönetképpen eljátszotta a fesztivál névadójának legkedveltebb és legtöbbet játszott zongoradarabját, Liszt Valse-Impromptu című művét.

Balázs János ezt követő koncertjének vendégművészei a Cziffra Fesztivál díjazottjai voltak. Tóth Kamilla zongoraművész, a 2016-os Cziffra Fesztivál Országos Zongoraverseny különdíjasa előadásában Beethoven és Debussy művek valamint Balázs Jánossal négykezest játszva Brahms VI. Magyar tánca csendült fel. A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasa, Kokics Dorina Fanni Wagner és Schumann műveket adott elő klarinéton, míg az idén a Cziffra Fesztivál Tehetségdíjában részesült, Junior Prima díjas hegedűművész, Kállai Ernő Bartók, Pablo de Sarasate és Kodály művekkel örvendeztette meg a közönséget.
A Négy Évszak koncert szünetében a Törley pincészet egy pohár pezsgővel kedveskedett az eseményen részt vevő vendégeinek.

A 3. Cziffra György Fesztivált 2018. február 19. és 27. között a MOM Kulturális Központban, a Zeneakadémián és a Müpában rendezik meg. A fesztivált megelőző programok november 5-én kezdődnek, amikor a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ is szervez emlékkoncertet a művész születésnapja alkalmából. (Budafokteteny.hu/MTI)