Az akusztikus gitárt mesterien kezelő Tom Lumen legszívesebben egyedül áll a színpadon. Szeret zenekarokkal játszani, nagy élmény számára másokkal zenélni, de ezt nála felülírja az akusztikus gitár. Mint lapunknak elmondta, különleges élmény, amikor hangszerén együtt szólal meg a dallam, a basszus, a ritmus és a szív. A miskolci születésű, virtuóz gitárost, Lukásczik Tamást a borfesztiválon ismerhette meg a budafok-tétényi közönség.

– Mikor döntötte el, hogy az elektromos gitárt akusztikusra cseréli?

– Egyik barátom átküldött egy Youtube-linket, amelyen Tommy Emmanuel egyik felvételét hallottam és láttam. Óriási hatással volt rám az ausztrál gitáros és a fingerstyle műfaj. Akkor éreztem meg, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom.

– 2011-ben volt az első önálló koncertje, és három év múlva már egy színpadon állhatott példaképével.

– 2014-ben, amikor Tommy Emmanuel Magyarországra jött, a pécsi koncerten felhívott a színpadra, és vele együtt eljátszhattam a kis Kece lányom című népdalt, másnap a Müpában pedig az előadása közepén előadhattam egy saját dalomat a teltházas Bartók Béla Teremben. Hatalmas élmény volt!

– Minden gyerek gitározni szeretne, ha megkérdezik, milyen hangszert választana. Ez önnél is így volt?

– Nálam a gitározás egy konkrét élményhez kapcsolható. Tízévesen láttam egy Jimi Hendrix-videokazettát, és akkor határoztam el, hogy gitáros leszek. Orvos szüleim nem ünnepelték állva az ötletemet, de mivel őrült módon elkezdtem gyakorolni, megbarátkoztak a gondolattal. (Tamás Angéla)