A modern gasztronómiában egyre fontosabb a minőség. A minőségi alapanyagokból jóféle ételek és italok készülnek, és ha ezeket a legjobb szakmai tudással hangoljuk össze, az ízélményünk leírhatatlan. A borászatáról híres kerületünkben erre különösen nagy hangsúlyt fektetnek a Promontor Kertvendéglőben is.

A közelmúltban átadott hangulatos budafoki Promontor Kertvendéglő szakemberei szívesen ajánlják ételeikhez a helyi borokat.

– Mindenből a lehető legjobbat igyekszünk kínálni – válaszolja Pongrácz Tamás, az üzemeltető cég hálózati és szakmai igazgatója arra a kérdésre, milyen kerületi borokat ajánl egy-egy ételhez. Könnyű helyzetben van, mert borszakértőként jártas ebben a kérdésben is. Általános bevezetővel kezdi válaszát:

– Az etyek–budai borrégióban kell gondolkodni, borlapunk kínálatának nyolcvan százaléka erről a környékről származik. Az itt előállított pezsgőknek és boroknak is nagyrészt az etyek–budai borvidékről származó szőlő az alapanyaga. Az étlapunk is úgy épül fel, hogy nagy hangsúlyt kapnak a mindenki által ismert, és éttermünkben is klasszikussá vált ételek, például a sertésszűzből készült bécsi szelet pirított szalonnás burgonyával, vagy a lassan sütött kacsacomb chilis káposztával. Az előbbihez például a Debreceni Pince 2015-ös Ex-Ante bora ajánlott, a pince egyébként két sarokra található az étteremtől. Jó hozzá a 2016-os Szépvölgyönát Kereklevelű is, ami egy kiváló chardonnay. Az utóbbihoz a Nádas Borműhely Műhelytitok 2014 ajánlott. A házi reszelt tésztával tálalt marhapörköltünkhöz pedig a kínálatunkból a 2015-ös Weninger kékfrankos, vagy a 2012-es Pók Tamás-féle bikavér illik. Természetesen bő választékunk van helyi borokból, így mindenki megtalálhatja ételeihez a kedvére valót, ha mást képzel el, mint amit mi ajánlunk.

Az ételekhez, italokhoz, a jó közérzethez újabban kulturális élmények is társulnak a Promontorban: színházi előadások, neves művészekkel folytatott beszélgetések, mint legutóbb Kamarás Iván színművésszel. A nyári hónapokban a nagy szabadságolások miatt nehéz ilyen műsorokat szervezni, de ősszel tovább folytatódnak az igen kedvelt összehangolt kulináris és kulturális élmények. Péntekenként pedig a finom ételekhez és italokhoz Bangó Endre énekes-gitáros nyújt továbbra is aláfestő zenét.

Temesi/BORNEGYED MAGAZIN