Túl vagyunk a negyedik Budafoki Pincejáraton, és ezzel együtt számos remek kulturális programon. A rengeteg csodát és látványosságot rejtő „kisváros a nagyvárosban” szlogenből is ismert Budafok-Tétény a Budapest Bornegyede címre pályázik. Joggal, hiszen szőlészeti és borászati múltja elismeréseként pontosan harminc évvel ezelőtt már több más magyar településsel egyetemben Olaszországban megkapta „A szőlő és bor városa” kitüntető címet.

Budafok-Tétény borászati hagyományai a régmúltig nyúlnak vissza, gondoljunk csak a Törley vagy a Francois Pezsgőgyárra és az 1900-as évek elején üzemelő háromszázkét kereskedelmi borpincére. A Budapest Bornegyede–Budafoki Pincejárat projekt újdonsága abban rejlik, hogy a pincék egymással összefogva, egységes arculattal mutatják be magukat a nagyközönségnek. A projekt két vezetőjével, a Klauzál Ház megbízásából a Pincejárat művészeti vezetőjeként dolgozó Deutsch Anitával és az önkormányzat kötelékében a stratégiai partnerekkel folytatott kapcsolattartással is foglalkozó Salamon Judittal beszélgettünk a májusban indult kezdeményezésről.

– Mi hívta életre a Bornegyed projektet?

S. J.: – Sok-sok év óta vágyunk arra, hogy megmutassuk a világnak, milyen egyedülálló értékeket rejt a kerületünk. A budafoki bor- és pezsgőkultúra, a kisvárosunk alatt futó hosszú pincerendszer nemcsak Budapesten, de egész Európában egyedülálló. Úgy éreztük, szinte titokban tartottuk kincseinket, és még most is kevesen és keveset tudnak erről a birtokunkban lévő, fantasztikus föld alatti és föld feletti világról.

– Miért fontos, hogy ezeket a kincseket megismerjék az emberek?

S. J.: – Célunk, hogy növeljük a kerületbe látogató magyar és külföldi turisták számát, fejlesszük a turisztikai szolgáltatások színvonalát – szálláshelyek kialakításával, infrastruktúra-fejlesztéssel, folyamatos kulturális programokkal –, mert hosszú távon ezzel szeretnénk új munkahelyeket teremteni a kerületben, és csökkenteni a fiatalok elvándorlását. Szeretnénk, ha Budafok-Tétény a jelenlegi alvó városból élettel teli, pezsgő fővárosi kerületté válna.

– Hogyan teszik az idegenek számára is vonzóvá a XXII. kerületet?

D. A.: – A Pincejárat programjait mindig más és más kulturális téma köré építjük, így az első alkalommal, amely a Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál idején zajlott, koncertek és színházi előadások helyszínéül szolgáltak a pincészetek. A korábbi években a Klauzál Házban tartott eseményekből idén néhányat „kivittünk” a házból, hogy a pincéket is bekapcsoljuk a kerület kulturális vérkeringésébe. Június első szombatja a jazz és a swing jegyében telt, a következő Pincejáraton a tehetségkutató versenyre benevezett zenekarok bemutatkozása állt a középpontban, míg augusztus első szombatján a hagyományos magyar kultúra, a népzene és a néptánc jutott főszerephez. Szeptember első szombatján idén is borfesztivál lesz, míg októberben, a Futafok versenyre vagy a Gesztenyefesztiválra is gondolva, családi napot tartunk.

S. J.: – Anitával elsősorban a Budafoki Pincejárat projekttel foglalkozunk, de a polgármesteri kabineten belül több csapat is munkálkodik azon, hogy a kerület Budapest Bornegyedévé váljon, és hosszú távon megvalósulhasson egy régi álmunk: a Kárpát-medencei borászati látogatóközpont. Végső soron ezt az elképzelést segíti elő a Pincejárat mellett a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, a Bornegyed Magazin, a BP Clothing által tervezett és már kapható Bornegyed kollekció (unisex kapucnis pulóver, női-férfi póló és zokni) is, valamint a fiatalok körében a hagyományos mesterségeket – mint például a borászat – népszerűsítő YouInHerit projekt, és már készül (a Bornegyed magazin megjelenésére várhatóan megvalósul) az okostelefonos Bornegyed-applikáció.

– Mennyi idő alatt és milyen módon válhat sikeressé a Bornegyed projekt?

S. J.: – Több szakemberrel történt egyeztetés alapján úgy gondoljuk, három év szükséges ahhoz, hogy a projekt „önjáróvá” váljon. Bízunk benne, hogy ennyi idő alatt sikerül kialakítani egy hosszú távon is önfenntartó struktúrát.

D. A.: – Folyamatos visszajelzéseket kérünk a látogatóktól tapasztalataikról, kérdőívezünk, hogy minél jobb, kedvükre való programokat tudjunk összeállítani. Nagy öröm számunkra, hogy az eddigi visszajelzések kifejezetten pozitívak, a vendégek kellemes élményekkel távoznak kerületünkből, és viszik messzire jó hírünket. Az eddig felmerült igények kielégítése érdekében mostantól borászati szakmai előadásokat is beépítünk a programba, amelyekhez a Promontórium Borlovagrend tagjait kértük fel.

Tamás Angéla/BORNEGYED MAGAZIN