Nagypapától az unokákig mindenki kreatív a Lics családban

Budafok szívében az egyik legizgalmasabb érlelőhely a Lics Pince, ahol fél évszázadnyi szőlész-borász tapasztalat sűrűsödik a szép borokban. Mára nemcsak a hazai közönség és a szakma, hanem a nemzetközi ítészek is megsüvegelik a pákozdi, szekszárdi szőlőkből született borcsodákat. Lics László alapító és lánya, Lics Judit nem titkolják: a vállalkozás alapja a családi kötelék, hiszen a legkisebb csemeték is ízig-vérig szőlész-borászok.

– Ötven év tapasztalat, ötven hektár szőlőbirtok – állhatna a névjegyükön. De hány palack bor fordult meg a pincészetükben fél évszázad alatt?

Lics László (L. L.): Hűha, nehéz számolgatás jönne, mert eleinte folyóbor-értékesítéssel foglalkoztunk, továbbá mi, borászok hektoliterben gondolkodunk. Egyébként a névjegyünkön ma már 70 hektár terület szerepelne. A fél évszázadnyi szakmai tapasztalt kizárólag Budafokhoz kötődik. 1964-ben itt a Magyar Állami Pincegazdaságnál gyakornokként kezdtem, innen kerültem a Hungarovin Borgazdasági Vállalathoz, ahol 1993-ig dolgoztam. 27 évvel ezelőtt, a rendszerváltozáskor vágtunk bele az önálló vállalkozásba. Öthektárnyi ültetvénnyel indultunk. A szőlőt feldolgoztuk, értékesítettük a családi házunk garázsában és pincéjében. Elsősorban folyóbort kínáltunk, a palackozás csak jóval később kezdődött. Aztán folyamatosan növekedett a palackozott részarány, és mára többségbe került.

Lics Judit (L. J.): Évente nagyjából 3000-4000 hektoliter bort értékesítünk. Ha csak hússzal szorzom, akkor is hömpölygő borfolyóról beszélhetünk.

– Budapest Bornegyedének szívében található a pincészetük, a szőlőik pedig történelmi hegyközségekben. Mi a titka ezeknek a pincéknek, hogy szinte bárhonnan jön a must, szép borok születnek?

L. L.: 1964 óta Budafokon dolgozom, ismerem a pincék kiváló adottságait. Egész évben állandó 12-13 fokos hőmérséklet, ideális páratartalom az itteni mészkőnek köszönhetően, és a jól szellőző járatok teszik az itteni pincéket kiváló érlelőhellyé. Az viszont nem közömbös, hogy honnan érkezik a must. Szerencsére csodálatos területeink vannak.

L. J.: A jó bor a jó termőterületnél és a metszőollónál kezdődik. A megfelelően időzített szüretet és a szakszerű feldolgozást követően lényeges, hogy a bor olyan érlelőhelyre kerüljön, mint a budafoki pincék, amelyeket a Borfesztivál alatt és a Budafoki Pincejárat alkalmával bejárhat a nagyközönség. Nincs még egy főváros a világon az egyik városrészében ilyen hatalmas kiterjedésű, működő pincerendszerrel.

– Itt a mustra ideje. Mely borokra, évjáratokra a legbüszkébbek?

L. L.: Szép évjárat volt a 2004-es, a 2006-os, a 2009-es, a 2012-es, a 2013-as, és úgy tűnik, a 2017-es is az lesz. Nagyon büszke vagyok azokra a borokra, melyek névadói vagy címketervezői az unokáim. Áron kilencévesen rajzolta meg az első Bikavérünk címkéjét, amellyel aztán díjakat nyertünk. A második Bikavérnek a feliratát is ő készítette, az még több díjat kapott. Ez lett az Áron bora. A Nora-bora úgy született, hogy kóstolgattuk a 2012-es kadarka kékfrankos rozé cuvée borunkat, tanakodtunk, milyen nevet adjunk neki, mire Nóra unokám rávágta, ez az ő bora, mert rózsaszín, így ez lett az ő bora. Tamás arról híres, hogy belenyúl a hordókba, és kóstolgat. Így lett a Tamás-válogatás az egyik cuvée vörösborunk neve, ez is kimagasló eredményeket ért el. Zoéról pedig a pinot noir fehérbor kapta a Gonoszka nevet. Ez igazából inkább csibészkét jelent, utalva a fehér pinot noir különlegességére. Ma a Gonoszka gyöngyöző cserszegi fűszeres.

L. J.: A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál alkalmából megrendezett „Budafok város bora” versenyen rendszeresen szép sikereket érünk el. 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben is Lics bor nyerte el a fődíjat. Emellett a Legjobb vörösbor díjat négy alkalommal vehettük át. Nagyobb hazai és nemzetközi borversenyekre 2012 óta nevezünk a borainkkal. Többek között a Vinagóra Nemzetközi Borversenyeken, az Országos Borversenyeken, az Országos Rozé Borversenyen, a Syngenta Borversenyen. 2015-ben a Merlot borunk a Borok Olimpiájaként is emlegetett bordói Challenge International du Vin borverseny aranyérmese lett. A TOP 100 Magyar Borválogatásban az elmúlt években kétszer is bekerültünk. Először 2014-ben mindjárt két borral is, a Szekszárdi Bikavér pedig az előkelő hatodik legjobb vörösbor lett a sorban; Tavaly szintén két Lics bor volt a TOP100-as listában, a Pákozdi Tamás Válogatás a harmadik legjobb vörösbor lett a sorban.

– Budafok-Tétényben az Év vállalkozója lett Lics László, de ahogy látom, a család mindegyik tagja kiveszi a részét a munkából. Kinek, mibe nem szabad belekotnyeleskedni?

L. L.: – Valóban mindenki kiveszi a részét a munkából. A díjakat az egész család kapja. Vállalkozásunk központja Budafok, de sokat ingázunk Pákozd és a szekszárdi borvidéken fekvő zomba-szentgálszőlőhegyi szőlészetünk között. Pákozdon is látogatható pincészetünk van, ott Balázs fiam, Budafokon Judit lányom látja el a borturizmushoz kapcsolódó feladatokat. Pákozdon a szőlészetet Balázs vezeti. A szekszárdi borvidéken a szőlészetet elsősorban én irányítom, Judit segítségével. Éva, a feleségem koordinálja a budafoki pincemunkákat és az értékesítést. Az erőt az unokák adják, akik már most ízig-vérig szőlész-borászok.

L. J.: – Balázs és az én véleményemet és meglátásainkat meghallgatják apuék, gyakran meg is fogadják, azaz belekotnyeleskedhetünk a pincészet dolgaiba. De a végső szó a szüleinké, hiszen ez a vállalkozás az ő „gyermekük”.

– A borfesztivál önöknek munka és ünnep egyszerre. Ha jönnek a lazulás órái, mi a döntés? Vörös, fehér vagy rozé?

L. L.: – A borfesztivál számunkra komoly munka, mégis nagyon várjuk. Elfáradunk, de másnap boldogan, újult erővel folytatjuk. Mindhárom bornak megvan a szerepe ételtől, hangulattól függően.

L. J.: – A budafoki borfesztivál sok előkészületet jelent és rengeteg munkát. Nagyon elfáradunk, mégis szeretjük. Sok az érdeklődő a pincesétákon, és ez sok energiát ad a munkánkhoz. Hogy milyen bort iszunk? Az hangulatfüggő. Nyári estéken Nora-Bora vagy Gonoszka jól behűtve. Hűvösebb napokon vagy nehezebb ételek után Szekszárdi Bikavér vagy Tamás Válogatás.

SENGEL FERENC/BORNEGYED MAGAZIN