Országos grillbajnokság lesz októberben a Klauzál Házban

A nyár a grillezés főszezonja, ilyenkor jólesik a szabadban sütögetni, kerti partikat rendezni. Az őszre is bőven jut a grillhúsokból, ugyanis október 7-én kerületünk lesz az országos grillbajnokság házigazdája. Ennek apropóján kérdeztük meg a Magyar Grillszövetség grillkancellárját, korábbi elnökét, Ferenczi Istvánt: hogyan grillezzünk szakszerűen.

– A legfontosabb a hús kiválasztása és a pácolás! – szögezi le a szakember. – Sokan azt hiszik, hogy akkor lesz finom az általunk grillezett étel, ha már előző nap bepácoljuk olajjal, különböző fűszerekkel, de tévednek. Sokkal ízesebb lesz, ha sütés előtt legfeljebb egy órával pácolunk, ugyanis nem tesz jót a húsnak, ha ebben a lében hosszasan áll. Sót is csak akkor használjunk, ha már grillezünk, mert ha korábban tesszük, elvonja a zaftosságát, ezáltal úgy kiszárad, hogy romlik az étel ízhatása. Még egy fontos szabály, hogy soha ne tegyünk tűzre hűtőből közvetlenül kivett húst, mert „sokkot” kap, nem fog szépen sülni, esetleg nyers marad.

– Milyen hús alkalmas a grillezésre, és milyen fűszereket használjunk?

– Gyakorlatilag bármelyik, még a szárazabb csirkemell is alkalmas. Mindegyiknek megvan a fortélya. A leginkább ajánlott a sertés- és a marhahús, én a tarját szeretem a legjobban, de a gyors steaket is kedvelem. Egyébként birkahúst is lehet grillezni, de kicsit hízott legyen, a mangalicatarját viszont nehezebb, a kiszáradás elkerülése érdekében a hőfokkal kell játszani. A halakat pedig a bőrével együtt grillezzük. A leggyakoribb fűszerek a kakukkfű, a rozmaring, a bors, a só, a fokhagyma, de igen széles a választék. Nemcsak a húsokat, hanem a friss zöldségeket is jól lehet grillezni. S ami még nagyon fontos, inkább parázson, mint gázlángon grillezzünk, mert sokkal zamatosabb lesz az ételünk.

– Mi a véleménye arról, hogy sokan alufóliába csomagolják a pácolt, sütni való húst, miközben arról hallunk, hogy ez káros?

– Valóban ezt mondogatják, de szerintem sokkal károsabb, ha túlsütjük a húst, a zöldséget. A túlságosan égett ételt sose fogyasszuk el! A zöldséget viszont semmi esetre sem ajánlom alufóliában sütni, inkább vágjuk nagyobb darabokra, és úgy süssük meg parázson, így jobban megmarad az élvezeti értéke.

– Mit lehet tudni az október 7-én kerületünkben esedékes országos grillbajnokságról?

– Örülök, hogy a Klauzál Ház otthont ad ennek a rangos eseménynek, amit eddig mindig a Népligetben rendeztünk meg. A szövetségünk 2000-ben alakult, és azóta számos világ- és Európa-bajnokságon végeztünk az élbolyban, sőt, dobogósok voltunk. Az országos bajnokságot a nemzetközi előírásoknak megfelelően rendezzük meg, ötféle áruval indulnak a versenyzők, amiből négyet mi biztosítunk, azaz hallal, nyúllal, marharostélyossal és sertésoldalassal. Emellett ötféle zöldséget és gyümölcsöt is adunk desszertnek grillezni. Óránként kell egy-egy ételt elkészíteni, amit szakemberek bírálnak el. Biztos vagyok benne, hogy a Klauzál Házban nagyszerű versenyt rendezünk!

Temesi László/BORNEGYED MAGAZIN

————————————————————–

Ferenczi István 1968-tól szakács, 1988-ban tett mestervizsgát, szakmáját a Ferihegyi repülőtéren kezdte mint tanuló, majd számos nagy hotelben dolgozott, bejárta a világot, több országban öregbítette a magyar konyha hírnevét. Idén nyáron vonult nyugdíjba konyhafőnökként a Danubius Hotel Arénából, ahol 18 évig dolgozott. Felesége és fia is szakács, lánya felszolgáló-mixer. 2010-től 2017. márciusig a Magyar Grillszövetség elnöke, ekkor a grillszövetség a Szabadtűzi Lovagrendbe olvadt. Ferenczi István titulusa grillkancellár.