Belvárosi vendéglátósként csöppent bele a budafoki pincék világába, amely annyira elvarázsolta, hogy itt ragadt. Ennek csaknem negyedszázada, s azóta díszpolgára is lett a kerületnek. Békési Imre nagyra törő tervei az azóta már világhírű Borkatakombában és a Borvárosban több tízezer hazai és külföldi vendégnek nyújtottak életre szóló élményt. Az ötletekből, tervekből kifogyhatatlan szakember újabb meglepetésre készül…

– Mint belvárosi lakos, hogyan vetődött errefelé?

– Figyelmembe ajánlották, hogy üzemeltetőt keresnek a Nagytétényi úti Borkatakomba étteremnek, ami felkeltette az érdeklődésemet, mivel nagy vendégszámú rendezvényeket bonyolított akkori cégem a belvárosban, amihez egy nagy befogadóképességű magyaros étterem nagyon is illett volna. De olyan hosszúnak tűnt az út, ahogy haladtam a városból kifelé, hogy már a Fehérvári út végénél vissza akartam fordulni, mert már az is a világ végének tűnt nekem. Szerencsére nem tettem, haladtam tovább, míg csak végre ki nem értem a budafoki pincékhez. Amikor lejutottam a föld alatti világba, magával ragadott a látvány, és pillanatok alatt beleszerettem a pincerendszerbe és a hihetetlenül magas szintű borászati kultúrába. Felejthetetlen élményt nyújtott számomra Budafok ékköveinek a látványa: a Szent István-hordó és a világ legnagyobb tölthető fahordója, amikre joggal büszkék a helyiek. Akkor döntöttem el, hogy itt maradok.

– Amit azóta se bánt meg?

– Nem bizony! Sőt az egyik legjobb döntésemnek tartom! Nyomban fantáziát láttam benne, annak ellenére, hogy a pincerendszer akkor turisztikailag elég kihasználatlan volt. Éreztem, hogy idegenforgalmi és vendéglátós szempontból is érdemes lesz felfejleszteni, mert ez világszerte kuriózum. A kezdetektől célommá vált a kerületi értékek és a hazai borkultúra megismertetése, és egy kis Grinzing létrehozása kocsmákkal, borpincékkel.

– Ki mindenki fordult már itt meg az eltelt alig negyedszázad alatt?

– Felsorolni is sok volna, de neves hazai és külföldi művészek, sportolók és politikusok is belekóstoltak már ebbe a különleges föld alatti világba. Például Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, aki hatalmas küldöttség élén nagyon jól érezte itt magát, de vacsorázott már nálunk a román kormány, valamint a NATO vezérkara is, az Operaházzal való szoros kapcsolatnak köszönhetően pedig világhírű operaénekesek. A vendégkönyvünk igen sok neves ember elismerő szavait tartalmazza.

– Mit emelnek ki a látogatók bejegyzéseikben?

– A hamisítatlan magyar vendégszeretetet, a hangulatot, a kiváló ételeket és természetesen hazai borok nyújtotta élményt. Különösen ez utóbbi lepi meg őket, hiszen sok vendégünk kevésbé ismeri a magyar borokat. A palack felbontása után kiderül számukra, hogy a magyar bor is vetekszik más országok világhírű nedűivel. A budafoki szőlősgazdák hordóban érlelt tételei is mindig elnyerik tetszésüket. S a zene és a Kárpát-medencei néptáncok szintén egy autentikus világba repítik el vendégeinket.

– A kezdetekkor milyen segítséget kapott a helyi borászoktól és a helytörténészektől?

– Újabb és újabb ötletekkel kerestek fel, hogy mit kellene tenni Budafok fejlesztéséért. Felvetették, hogy a használaton kívüli volt szovjet export pince kihasználatlanul áll. Javaslatukat elfogadva cégem megvásárolta a Nagytényi út 18–26. szám alatti ingatlanokat, ahol kialakítottuk pincészetünket, amelyet Budafok első polgármesteréről, Záborszky Nándorról neveztük el, részben munkásságának tisztelegve, részben azért, mert felmenőim között Záborszkyak is vannak. Hisszük, hogy az általa megkezdett úton érdemes továbbhaladnunk és kötelességünk a kerület jövőjéért dolgoznunk.
Az utcaszinten található, 1830-ban épült klasszicista kúriát átengedtük a XXII. kerület művészeinek. Jelenleg az Ártér Művészeti Egyesület és a Mészáros László Képzőművészeti Egyesület művészei használják alkotóteremként. Tizennégy évig voltam a Mészáros Kör elnöke, ma már csak mecénása. A Záborszky Pincészet belső tereiben is kiemelt helyet kaptak a kerületi művészek alkotásai. A kiállított Puccini-, Verdi-, Wagner-, El Camino-bronzszobrok, a borkút és maga a mesterségek múzeuma is helyi művészek alkotásai.

– Amit felépítettek az évek alatt, dicséretes, de milyen álmai vannak még, amelyek megvalósításra várnak?

– A kápolna ablakából – a helyiek a pestiskápolna jelzőt használják – jól látható az egyik legrégebbi budafoki kikötő, szemben állt az őrbódé, ahol a hajókat megállították, és ha felmerült a gyanú, hogy pestises beteg van rajta, a hajót karanténba helyezték. Érdekes, hogy a canonica visitatio idejéből – amelyet Mária Terézia rendelt el – részletes leírás olvasható a bécsi levéltári anyagokban arról, kik éltek a kerületben, ki gondozta a lelkeket, s milyen kegytárgyak voltak a kápolnában. Nagy álmom, hogy ma is megálljanak itt a hajók, mert véleményem szerint Budafokot a Dunán keresztül lehet attraktívan bekötni a budapesti idegenforgalomba. A pincészetnek közvetlen kijárata nyílik a Dunára, a turisták onnan jutnának be e varázslatos világba a Borhegy alatti 17 kilométernyi pincébe, és Budapest bornegyedébe. A kikötőhöz vezető kijáratban helyeznénk el a vasúti borszállítási múzeumot a budafoki önkormányzat és a MÁV-HÉV Zrt. támogatásával. A mozdony, a sín, a rámpa megvannak, ezek az idén kerülnek a helyükre a korabeli tartálykocsikkal együtt. A budafoki Duna-partra különben sok kikötőt álmodtam régen, s ma is. Több átjáró található a Dunához a vasút és a 6-os út alatt, csak a belvárosban három lehetőség van, ami már ma adott. Bátran kijelenthetjük, hogy nincs elzárva a kerület a Dunától.

– Milyen más nevezetességgel büszkélkednek még?

– Például a szovjet exportra készült borok, pezsgők érlelésére szolgáló egykori tartályokkal. Ezeket szeretnénk a közeljövőben hasznosítani, egy bolhapiac vagy bazársor kialakításával. A Tanpince egyedi faragásokkal díszített hordósora is figyelemre méltó…
Íme, a tovább épülő, bővülő budafoki birodalom – nem csak budafokiaknak…

TEMESI LÁSZLÓ/BORNEGYED MAGAZIN

————————————————————-

Békési Imre, bár sosem lakott a XXII. kerületben, de a városrészért tett erőfeszítéseiért, Budafok borászati hagyományainak megőrzéséért, a borváros kialakításáért 2013-ban Budafok-Tétény díszpolgárának.