Idén már áprilisban elkezdte koncertkörútját a New Level Empire. Az elektronikus zenét játszó popzenekar az ország számos pontján fellépett, legutóbb Villányban, Szegeden és Orosházán, szeptember 2-án pedig Budafokon koncertezik a borfesztiválon. A New Level Empire zenekar tagjairól, az utóbbi időszak történéseiről és a tervekről a televíziós múlttal rendelkező, kreatív feladatokat ellátó, ceremóniamesterként és műsorvezetőként is dolgozó énekes-gitáros, Ujvári Zoltán Szilveszter, azaz Zola mesélt a Városházi Híradónak.

A csapat tagjai saját zenei területükön már elismertek és sikeresek voltak, amikor Nyújtó Sándor (dob) és Krajczár Péter (billentyű) „kitalálta” ezt a vokálos, modern stílusú, live act formációt, amely dobbal, gitárral és billentyűs hangszerekkel lehel életet az elektronikus zenébe.

2013 őszén a zenekar megalkotta a The Last One című szerzeményt, és ezzel a számmal rögtön a döntőig jutott A Dal 2014-ben. Még ebben az évben megjelent egy másik daluk, a Wanna get over és a hozzá tartozó klip, majd egy felkérésre, Hold your hands so high címmel elkészítették a női kézilabda Európa-bajnokság dalát.

– Mi minden történt a zenekar életében 2014 óta?

– A következő évben a gyermekkori biztonságérzésről szóló Homelights-cal neveztünk be a dalválogató műsorba, megjelent első nagylemezünk, amelynek a Homelights a címadó dala, és szerencsére folyamatosan koncerteztünk. 2016 elején elkészítettük az első magyar nyelvű dalunkat, a Valaholt, amely az év legjátszottabb magyar dala lett, ősszel megírtuk a Szerteszét című dalt, és három Fonogram-díjra jelölést is begyűjtöttünk az elmúlt időszakban. Idén tavasszal jött ki a harmadik magyar nyelvű szerzeményünk, a Hallod Látod Érzed, a napokban pedig napvilágot látott Belédfulladnék címmel a negyedik is.

– A zenekar stílusa és összetétele a megalakulása óta változatlan?

– Az elektronikus zene állandóan alakul, ezért a mi zenei stílusunk is folyamatosan formálódik. Az ötös formáció megmaradt, de egy-egy tagcsere azért történt. Az elektronikus zene világából érkezett huszonöt éve DJ-ként és producerként dolgozó Newl (Nyújtó Sándor – szerk.), a stúdiómunkákat irányító, szintén producer Krajczár Péter és én maradtunk, a lányok közül a HolyChicksben is játszó Seprényi Fanni (basszusgitár) tavaly csatlakozott hozzánk, a zenei életben hosszú ideig klasszikus zongoristaként ismert Tóth Szabina pedig idén lépett be a csapatba.

– Öt-tíz évvel ezelőtt szinte minden együttes angolul énekelt, és az önök első nagylemeze is angol nyelvű számokat tartalmaz. Az utóbbi években azonban magyar szövegű dalokat ír a New Level Empire is. Mennyiben változott a helyzet?

– Ma már perifériára szorulnak azok a zenekarok, amelyek csak angolul énekelnek. A rádiók is a magyar nyelvet, a magyarul megszólaló szerzeményeket preferálják, és ez természetes. A dallam mellett a szöveg ugyanolyan fontos, mert a dal így komplexebb élményt nyújt a hallgatónak, ezért a mi második nagylemezünkön is, amelynek megjelenését őszre tervezzük, magyar nyelvű számok szerepelnek.

(T. A.)