Interjú Kovács Györggyel, a Törley Kft. ügyvezető igazgatójával

A Törley pezsgők töretlen népszerűsége és hazai vezető szerepe többek között a magas minőségű alapanyagnak és a szakmai tudásnak köszönhető.
A tavalyi évet kitűnő eredményekkel zárta a Törley Kft., amelynek ügyvezető igazgatójával, Kovács Györggyel beszélgettünk.

– Milyen évet zárt a cég, és milyen tervekkel, reményekkel indultak a 2017-es esztendőnek?

– Pozitív évet zártunk. Elmondható, hogy a pezsgő, szerencsére, ma már nem hiányozhat a magyar családok életéből a különböző ünnepeken és különleges alkalmakkor sem. Egy nemrég készült pezsgőpiaci felmérésünk azt mutatja, hogy a szilveszteren túl a családi ünnepeken, főleg születésnapok és névnapok alkalmával fogyasztunk legszívesebben pezsgőt. Sokan pusztán saját maguk kényeztetésére egy nehéz hét vagy akár nap után is pezsgőt bontanak. A fogyasztók egyre inkább elfogadják, és egyre többen emelik az ünnepeik fényét minőségi pezsgővel, amelyből igen széles a választék. A fajsúlyos, élesztős jegyeket hordozó tradicionális pezsgőktől a könnyed gyümölcsös, tartályos erjesztésű pezsgőkig, a nulla cukortartalommal rendelkező nyerspezsgőtől az édes, akár mustból erjesztett pezsgőig, a fehér, a rosé és a vörös változat is megtalálható az üzletek polcain.

– Melyik a legnépszerűbb Törley pezsgő Magyarországon, illetve külföldön?

– A Törley Pezsgőpincészet tavaly ősszel dobta piacra legújabb meglepetését, a fehér palackos, tartályos erjesztésű pezsgőt édes és száraz ízben, a legújabb
családtag, a TÖRLEY EXCELLENCE
és a PINOT NOIR ROSÉ pedig a napokban kerül a polcokra. A magas értékű, palackos erjesztésű termékek piaca egyértelmű növekedést mutat, valóságos nyerspezsgőtrend van kibontakozóban a szofisztikáltabb fogyasztók körében, így a cég ebben a szegmensben is színesítette kínálatát. A François pezsgőcsalád legújabb tagja a rosétrendre reagálva a LOUIS FRANÇOIS & CO. PINOT NOIR ROSÉ BRUT NATURE NYERSPEZSGŐ, egy igazi kuriózum a magas értékű pezsgők között, mely csak és kizárólag a gasztronómiában elérhető. A Hungaria pezsgőcsalád legújabb állandó tagja pedig a kizárólag illatos szőlők mustjából erjesztett édes (Méthode Asti) HUNGÁRIA SWEET STYLE pezsgő.
Magyarországon továbbra is az édes pezsgők a legnépszerűbbek, amelyek a teljes piac kétharmad részét teszik ki. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az Asti típusú technológiával készült édes italok. Piackutatásunk alapján a száraz pezsgő részaránya enyhe növekedést mutat, és körülbelül ugyanannyi félszáraz pezsgő kerül a magyar fogyasztókhoz. Az utóbbi két évben a nemzetközi trendnek megfelelően egyre népszerűbbek a rosé pezsgők. Szintén jól fejlődik az alkoholmentes termékek piaca. Az ország legkedveltebb pezsgője továbbra is a TÖRLEY CHARMANT DOUX, száraz kategóriában pedig a TÖRLEY GÁLA SEC. A gasztronómiában leginkább a magasabb minőségi kategóriába sorolható száraz pezsgők a kedveltek, ebben a szegmensben abszolút kategóriavezető a HUNGÁRIA EXTRA DRY pezsgő.

– Mely országokba exportálnak?

– Jelenleg a pezsgők több mint egyharmadát, a borok több mint felét külföldi piacokra készíti a cég. A legfőbb exportpiacok a Baltikum és Skandinávia, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Kína, Vietnam és a kanadai Québec tartomány, ahol szinte csak francia eredetű polgárok élnek, erős kötődéssel a pezsgő hazájának számító Franciaországhoz, a piacvezető pezsgő mégis a Hungária Grande Cuvée.

– Évente hány millió palack pezsgő készül az üzemükben?
– A Törley Kft. 2016-ban több mint huszonegymillió palack pezsgőt készített. A teljes áruforgalom megközelítőleg kétharmada pezsgő, egyharmada pedig bor. Két számjegyű növekedést tapasztalunk magas értékű, palackos erjesztésű pezsgőink eladásában.

– Nehéz megküzdeni a konkurenciával? Hiszen egyre többen gyártanak itthon is pezsgőt.

– Magyarországon az utóbbi időben kiváló családi pincészetek is pezsgőkészítésbe kezdtek, a magyar pezsgő reneszánszát éli. Teljesen természetes genetikai folyamat a kereskedelemben, illetve a termelésben, hogy a kis pincészetek gyöngyöző borokkal, illetve pezsgővel szélesítik a portfóliójukat.

– Honnan szerzik be az alapanyagot?

– A szőlőt és a pezsgő alapborokat a cég Magyarországról vásárolja fel. Az elmúlt években történt folyamatos műszaki beruházásoknak köszönhetően ma már európai szemmel is modern borászati üzemben készülnek a minőségi pezsgők és borok. A Törley Pezsgőpincészet Kft. szőlőalapanyag-biztosításánál továbbra is abszolút elsődleges szempont a minőség. A saját tulajdonú, több mint 840 hektárnyi etyek–budai szőlőterületen kívül az alapanyag jelentős részét két integrációs partneren keresztül szerezzük be, akik 1800 hektár szőlőültetvényt koordinálnak. Ez nagyjából ugyanennyi őstermelőt jelent. Az integrációs szerződések több évre szólnak, ami hosszú távú együttműködést és kiszámíthatóságot biztosít a gazdák számára. A különleges minőségű termékekhez az alapanyagot a saját területein telepített szőlőültetvényeken termeli meg a cég. A Törley Kft. legfontosabb beruházása az alapanyag-biztonság stabilitását célzó szőlőtelepítési program, amely immár hetedik éve zajlik. Ez évente 15–30 hektár szőlőtelepítést jelent. Természetesen elsősorban a piaci szempontok érvényesülnek a fajta kiválasztásánál. Filozófiánk, hogy kövessük a termékeinket a szőlőszemtől a vásárló asztaláig. Ez azt jelenti, hogy valamennyi munkafolyamatot a kezünkben tartunk, a szőlőter-
mesztéstől kezdve a borkészítésen, a pezsgősítésen, a töltésen és a szállításon át egészen a vevőink kiszolgálásáig. A cég ma is magáénak vallja Törley József jelmondatát: „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt”.

– Hová járnak külföldi tanulmányutakra?
– A világban számos helyen szerveznek borversenyeket, kiállításokat. Ahhoz, hogy a trendeket, az újításokat lássuk, megtapasztaljuk, kötelező ezeken részt venni. Az értékesítés és marketing területén tevékenykedő munkatársaink főleg Európába, de az öreg kontinensen túl tartott kiállításokra is eljutnak. Természetesen a tapasztalatok megszerzésére a technológia területén dolgozó borászainknak is szüksége van, így nélkülözhetetlen, hogy ők is eljussanak ezekre az információban bővelkedő eseményekre.

– Mi a Törley pezsgő titka?

– A Törley Pezsgőpincészetnél mindig arra törekszünk, hogy a lehető legszélesebb fogyasztói kör számára tudjunk az elvárásoknak megfelelő pezsgőt kínálni. Figyelünk a fogyasztóktól beérkező információkra, ha a termékeinket érintő kérdés érkezik például e-mailben, úgy arra a lehető legrövidebb idő alatt igyekszünk legjobb tudásunknak megfelelő választ adni. Bár titoknak nem nevezném, de a legfontosabb a számunkra, hogy maximálisan szem előtt tartsuk vevőink elégedettségét.

– Várható újabb korszerűsítés, beruházás, bővítés?

– A pezsgőkészítés módja nem változik, fejlesztések inkább a csomagolástechnológia terén történnek. Nemzetközi viszonylatban és itthon is egyre népszerűbbek a festett vagy sleevelt palackok, és az öntapadós, egyedi formájú címkék.

Temesi László