Budafok-Tétény – a Duna és a Kamaraerdő közelsége miatt is – igazi tömegsport-paradicsom

A kerületi tömegsport témaköre igazi csemege e sorok írója (no meg felesége és három élsportoló csemetéje) számára. Ha az embernek egyetemi évfolyamtársa volt a LOLOK lovarda tulajdonosa, s ha Vizi Sanyi, a BMTE ügyvezető elnöke, továbbá „Tibi bácsi”, a Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola legendás testnevelő tanára is a cimborája, akkor nem 2000, hanem 200 000 karaktert is fejből tudna írni a témáról.

Kezdjük azzal, hogy a Promontor utcai BMTE-sporttelepen évek óta lehet körözni a rekortánon, ellentétben a legtöbb sportpályával, itt nem zárt, hanem tárt kapuk fogadják a futni, kocogni vágyókat. Vizi Sándor ügyvezető klubelnök nemcsak az él-, hanem a tömegsportnak is nagy barátja és pártfogója, s ha valaki viszonylag szervezett keretek között akarja ledobni magáról a fölös kilókat, akkor bátran fordulhat Zsoldos Imre kerületi futónagykövethez (könnyedén elérhető a Facebookon), a korosztályos futóversenyek verhetetlen bajnokához. De ha nem a BMTE-pálya újjávarázsolt, minden igényt kielégítő rekortáncsíkján akarunk körözni, akkor kerületünk Nagy-Budapest legcsodálatosabb természetes futópályáit kínálja a Kamaraerdőtől a Duna-parton (Albertfalvától a nagytétényi Kastélyparkig) át a Tétényi-fennsíkig változatosnál változatosabb terepekkel.
A Budafóka úszóklub egy évtized leforgása alatt hírnevet szerzett magának a világszínvonalú magyar úszósportban – elsősorban a tehetséges fiatal szakember, Horváth Tamás lankadatlan munkájának köszönhetően. Tavaly Márton Richárd révén versenyzőnk is volt a riói olimpián, idén Ricsi az ifjúsági Európa-bajnokságon tör babérokra, míg a mindössze 16 éves mellúszó-specialista, Böhm Sebestyén a győri EYOF-on, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon parádézhat. Május végén a hódmezővásárhelyi ifjúsági bajnokságon a Budafóka SE a pontverseny harmadik helyén végzett. Böhm Sebestyén megnyerte mindhárom (50, 100, 200 m) mellúszó számot, s a két fiúváltóban (4×200 m
gyors, 4×100 m vegyes) is a Budafóka kvartettje diadalmaskodott.

A debreceni felnőtt országos bajnokságon klubunk legjobb eredményét Márton Richárd érte el, aki a 400 méteres gyorsúszásban ezüstérmet szerzett. S persze az élsport mellett az amatőrök is látogathatják az uszodánkat.

Az M0-s híd árnyékában várja a lovassport szerelmeseit a Tétényi Dunapart Lovasklub, a legendás LOLOK, amely egyszersmind a BMTE lovas szakosztálya is. Persze senki se higgye, hogy Schütt Manyika és Vlaszaty János lovardája csak az élsportolók előtt áll nyitva, ennél sokkal fontosabb, hogy – példának okáért – Anna lányom is ott tanult meg lovagolni tíz évvel ezelőtt, hogy aztán idővel a galopp és a díjugratás műfajával is megismerkedjen, igaz, már Alagon…

De ez már egy másik történet, jóllehet beleillik a tömegsport kimeríthetetlen témakörébe.

Ch. Gáll András