A budafoki futball 115 dicsőséges esztendejének csúcspontja volt a Fradi vendégjátéka

1912 áprilisának egy esős napján megalakult a Világosság Football Csapat, a mai BMTE elődje. Színe a piros-fekete lett, amely azóta is megmaradt patinás klubunk jellemzőjeként. Micsoda színkombináció! Lombardiában mindenki a sokszoros BEK/BL-győztes Milanra, mifelénk természetesen a Budafoki MTE-re asszociál róla…

Ha már a budafoki futballról beszélünk: két évvel korábban, 1910. április 2-án a helyi iparosok és tisztviselők létrehozták a legendás BIK-et, a Budafoki Ifjúsági Kört (lent, a Kutyavilla mellett, a Duna-parton volt a pályája), de a BMTE jogelődjének mégis a Világosságot tekintjük, amelynek első elnöke Lerner Ferenc volt. Aztán a századelő hatalmas gründolási lázában 1913-ban megszületett a BAFC, vagyis a Budafoki Atlétikai és Football Club, amely hamarosan fuzionált a BAFC-cal. Az első világháborút, s a forradalmakat követően 1919. március 1-jén az egyesület felvette a Budafoki Munkás Testedző Egyesület nevet, attól fogva BMTE a klub neve.

Az MLSZ ekkor, 1919-ben vette fel tagjai sorába a BMTE-t, amely 1921-ben kapott saját sporttelepet a Sörház és a Mező utca sarkán az Atlantica Tengerhajózási Rt.-től, nem csoda, hogy a klub díszelnöke Polnai Rezső vezérigazgató lett… A megnyitón, 1921. március 21-én a Ferencváros ifjúsági csapata 7-1-re verte legjobbjainkat. (Némi áthallás a 96 évvel későbbi Magyar Kupa-elődöntővel…)

1922-ben történt, hogy a rossz emlékű Kommün miatt a közgyűlés a klub nevében szereplő Munkás szót Műkedvelőre változtatta – 1945 óta azonban újra Munkást jelent a BMTE betűszóban az M…

A labdarúgók 1933-ban feljutottak az első osztályba, s említést érdemel, hogy az akkori vezetőségben olyan veretes neveket találunk, mint Dörflinger Károly vagy Zakariás József, a későbbi Aranycsapat balfedezetének édesapja.

A második világháború után a BMTE újjászervezését Sebes (született Scharenpeck) Gusztáv, az Aranycsapat későbbi szövetségi kapitánya vette kezébe, 1945-ben ő lett a csapat edzője. Az együttes bejutott az NB I nyugati csoportjába, ahol azonban nem tudott megragadni. Abban a csapatban játszott Csanádi Árpád, a későbbi legendás labdarúgó-szakember és sportdiplomata és öccse, Ferenc, a nagyszerű edző.

A 50-es évek elején többször is az NB I kapuját döngette a BMTE, többek között a későbbi válogatott Vasas-csatár, Csordás Lajos és Zakariás József vezérletével. Közben átmenetileg fel kellett vennie a Gyárépítők nevet, egy darabig a Fradi korábbi legendás kapusa, Háda József volt az edzője.

Ekkor már BMTE Kinizsi volt a csapat neve, Csordás a Vasasba, Zakariás az MTK-ba távozott. A 60-as években Dobesch Gyula, Bánkúti István, Pataj Miklós, Pataki, Haraszti, Jeck Ferenc voltak a csapat erősségei, utóbbi Salgótarjánban futott be NB I-es karriert. Érdekesség: Mezey György, a 80-as években a válogatottat a mexikói vb-re kijuttató szövetségi kapitány is itt játszott.

A BMTE fénykora a hetvenes évek közepén, Mészöly Kálmán irányításával érkezett el. 1976-ban ez a csodacsapat végzett az NB II harmadik helyén: Fellegi – Horváth L., Kapitány, Vizi – Noskó, Spacsek, Harangi – Zöldi, Esterházy, Jakab, Tóth K. Városi legenda, hogy az együttes simán feljuthatott volna az NB I-be, csak egyesek ezt nem akarták…
A 80-as években Mörtel Béla, Schrót Lajos, Vanicsek Zoltán személyében későbbi NB I-es labdarúgók játszottak a Promontor utcában.

1993-ban a BMTE keretein belül létrejött a Budafoki Labdarúgó Club, a BLC. Gáspár József, az egykori nagyszerű MTK-kapus lett a vezetőedző, s ekkor játszott nálunk Pintér Attila és Dragóner Attila, a Fradi legendás labdarúgói. Jöttek az első légiósok, s még a Király Gáborral felálló Haladást is sikerült legyűrni a második vonalban, vagy éppen a Sándor Tamást soraiban tudó Debrecent. A kétezres években az NB III-ban szerepelt a BLC, majd megtörtént a fúzió az Újbudával, idén pedig, immár újra Budafoki MTE néven a feljutás az NB II-be. Mindez egy csinosodó, komoly ráncfelvarráson áteső Promontor utcai ékszerdobozban, új mecénással (Bélteky Róbert melbourne-i üzletember) a háttérben.
Talán nem túlzott optimizmus megjósolni, hogy új aranykor kezdetén áll szeretett, 115 éves klubunk, Budafok büszkesége.

Ch. Gáll András