A századfordulót megidéző kacér kuplék és buja sanzonok fogadták az időutazásra érkező vendégeket a Seybold-Garab pincében. Miközben Szemere Márton szintetizátorjátéka szólt, és a dalok felidézték a városligeti vurtsli hangulatát, a terem is megtelt, és elkezdődött a kaposvári Déryné Vándorszíntársulat Krúdy fröccs című előadása.

A Török Tamás által összeállított és rendezett zenés produkció visszarepítette a közönséget a XX. század elejére, az elégedetlen, többre vágyó cselédlányok, unatkozó nagyságák, a kocsmák és kávéházak varázslatos világába. A korabeli monológokkal, versekkel és dalokkal – Fizetek, főúr, Komédiás dala, Mi, muzsikus lelkek – megidézett interaktív jelenetek kapcsán a nézők is az előadás részeseivé váltak. A hamisítatlan hangulatot a városligeti mutatványos (Kiss Péter Balázs) teremtette meg Karinthy Frigyes orosz katona figurájával, Babuskával, majd megelevenedett a hajdani Péter-Pál utca és környéke. Nyári Diána személyében színre lépett a helyi nagyságos asszony, a Török Anna alakította kiszolgáltatott cselédlány, a helyi piás (Savanyó Attila), és természetesen rövidesen feltűnt a színen az író Krúdy Gyula is (Horváth Gyula Antal), aki a róla elnevezett fröccs receptjét is elárulta a tisztelt publikumnak.

Talán nincs is olyan ember, aki ne tudná, mit nevezünk fröccsnek, de történetét kevesen ismerik. Számtalan formája létezik, amióta a XIX. század közepén a dinamó feltalálója, Jedlik Ányos megalkotta, és Fáy András fóti pincéjében be is mutatta a világ első szódásüvegét, sőt ott, helyben el is készítette az általa spriccernek nevezett első fröccsöt. A bor és szóda keverékéből előállított, sajátosan magyar ital rövidesen elindult hódító útjára, Vörösmarty Mihály jóvoltából már fröccs néven. A kisfröccsöt József Attila Füttynek nevezte, hiszen egy rövid füttyszó alatt lehajtható, a nagyfröccsöt viszont Móra Ferenc szerint inkább a húzás név illeti meg, mivel egy húzásra lefolyik az ember torkán. Krúdy Gyula, aki számtalanszor megfordult a hajdani budafoki Kutya-villában is, egyedi keverési arányt alkalmazott: a literes korsóba kilenc deciliter bort és egy deciliter szódavizet rendelt.

Tamás Angéla

MEGOSZTÁS