Bakos Miklóst egész életében elkíséri a fa szeretete

A neve fogalom a kerületben, de fővárosszerte is ismert. Évtizedek kemény munkájával egy kis asztalosműhelyből nőtte ki magát a Bakosfa Kft., amely mára „nagyüzemként” és nagykereskedésként működik Borkő utcai bázisán. Az önkormányzat stratégiai partnereként sokat tesz a kerületért. Bakos Miklós cégtulajdonos és lokálpatrióta minden szavából sugárzik Budafok-Tétény iránti szeretete, valamint az, hogy a munkája szerelmese, aki itt, családján kívül is meglelte boldogságát…

Az ötszintes épület helyiségei külön-külön is említésre méltók, de a leglátványosabb a vásárlók előtt egész nap nyitva tartó Ezermester barkácsbolt az „ezernyi” szerszámmal. A pedáns rend az itt dolgozók és a tulajdonos igényes szemléletéről árulkodik. Bakos Miklós elegáns, kiegyensúlyozott, boldog ember benyomását kelti, aki láthatóan jól érzi magát a saját maga teremtette birodalmában, munkatársai és a szerszámok közt. Nem kell messzire menni, hogy visszarepüljünk az időben, s megismerjük az asztalosszakma előző korszakának „tanúit”. Jó itt kalandozni olyan útikalauz segítségével, aki beleszületett ebbe a világba, akinek már az ősei is alkottak a fával. Bakos Miklós szeretettel beszél múltról, gyermekkori álmairól, a jelenről, a jövőről és a boldogságról.

– Apukám, anyukám is a faiparban dolgozott, természetes volt, hogy én is ezt az utat választom boldogulásomhoz. Élénken emlékszem arra a pillanatra, amikor a budafoki Ülőbútor KTSZ-be kerültem tanulónak, s édesanyám ezekkel a szavakkal bocsátott utamra: „Úgy szeretném, ha ebben a szakmában megtalálnád a boldogságot.” A kezdetektől szerettem az asztalos munkát, sokáig mégsem leltem meg benne az örömömöt, pedig mindig kerestem. Amikor már kezdtem felhagyni a keresésével, akkor jöttem rá, hogy már réges-régen megtaláltam, csak nem vettem észre! Úgy látszik, fiatalon könnyedén átsiklunk lényeges dolgokon…

Minden szakmában sikeres lehet az ember, ha jól csinálja – vallja Bakos Miklós, aki gyerekként már Eiffel-tornyot épített hurkapálcákból, kézügyességét csiszolgatta, amit tanulóként a Nagytétényi úti Ülőbútor KTSZ-ben tovább fejlesztett, hogy az oklevél megszerzése után, szatyornyi szerszámmal a kezében lakásról lakásra járva, ablakok, ajtók, bútorok javításával, hasznosítson. Szó szerint, lépésről lépésre, fokról fokra haladt előre, első cége megalapításáig.

– Éppen harminc éve, huszon- nyolc évesen alapítottam meg a cégemet, tíz márka törzstőkével, ami pontosan egy szatyornyi szerszámot jelentett akkoriban… – idézi fel a kezdeteket Bakos Miklós, majd sorolja a cég fejlődésének főbb állomásait: – Egy évvel később már kibéreltem egy műhelyt, és felvettem négy alkalmazottat. 1990-ben megnyitottam első barkácsüzletemet, amit a kényszer hozott létre, hiszen hiánygazdaságban éltünk. Alapvető faipari termékeket csak ritkán lehetett kapni, ezért rendszeresen előre bespájzoltam, így másoknak is jutott belőlük. Olyan jól ment az üzlet, hogy három évre rá megdupláztam a műhelyem alapterületét. Egyre több megrendelésünknek köszönhetően zár- és biztonságtechnikai szaküzletet nyitottunk, az ezredfordulóra pedig beköltöztünk ide, a Törley egykori gyárépületébe, és tíz évre rá már ez is, valamint minden üzletünk tehermentes lett! Ma már éves árbevételünk nyolcszázmillió forint, és jelenleg félszáz embert foglalkoztatok, köztük családtagjaimat.
Nem is keveset, tizennégyet! Nagy a család… Bakos Miklós felesége és két gyermeke itt dolgozik, lánya és fia a cég működésének hátterét teremti meg. Talán nem véletlen, hogy a Bakosfa példaértékűen családbarát vállalkozás. A tulajdonos mindent megtesz azért, hogy az itt dolgozók jól érezzék magukat. Van étkezde – az ebéd árának felét állja a tulaj! –, tízóraira, uzsonnára ingyen jár gyümölcs, évente kétszer családi napot tartanak sporttal, eszem-iszommal, s valamennyiük rendelkezésére áll egy ötszáz négyzetméteres edzőterem a felfrissülésre. Az is a „családbarátság” része, hogy a tizenkét órai nyitvatartásban heti három napot dolgoznak, két szabadnap jár, amit ha összevonnak a szombattal és a vasárnappal, minden héten négy napig pihenhetnek, és ez igazán vonzóvá teszi a munkahelyet.

– Itt valóban olyan, mintha egy nagy családban lennénk – folytatja. – Nem azt tartom szem előtt, hogy gyere be hozzám, dolgozd le a munkaidődet, és menj haza, hanem azt, hogy aki nálam helyezkedik el, jól érezze magát, szeressen bejárni. Ennek ellenére a külföld, a nagyobb fizetés reményének elszívó hatását mi is megérezzük. Az igényes munkáról azonban nem mondunk le, bármilyen nehézség is adódik, mert az, amit kiadunk a kezünkből, jellemez bennünket. Egyébként a sokat szidott konkurenciától, a multiktól is rengeteget lehet tanulni: kereskedelmi kultúrát, az akciózás technikáját, a reklámot.
A Bakosfa Kft. háromszor nyert Társadalmi Felelősségvállalási, egyszer üzletetikai díjat, a névadó pedig kétszer lett az év vállalkozója.

– Ezek a díjak arra köteleznek, hogy jó, minőségi munkát végezzünk – mondja a cég tulajdonosa, aki nemrég még a kerületi ipartestület alelnöke volt, és büszke arra, hogy négy megváltozott munkaképességű munkást is foglalkoztat, majd így folytatja: – Aki komolyan gondolja, hogy lokálpatrióta – én ipari tanuló is itt voltam a kerületben –, annak kötelessége segíteni a lakóhelyén, ahol csak tud. Budafok-Tétény olyan, mint egy falu, ahol mindenki jól ismeri egymást. Itt csak jól szabad dolgozni, hisz nem éghetünk le, nem bújhatunk el, ha reklamációt kapnánk a munkánkra! Ez a szakma amúgy is megköveteli a törődést és a minőséget. Nemcsak az emberrel, a fával is törődni kell – ez a mi hitvallásunk. Ha ezeket az íratlan szabályokat betartjuk, akkor a siker sem marad el. A siker pedig meghozza a boldogságot, amit időben észre kell venni.

Azt is vallja a tulajdonos, hogy az asztalos munkára a műanyagok korában is mindig szükség lesz, mert az igazi bölcső és koporsó fából készül. Biztosak lehetünk benne, hogy Bakos Miklóst ez a „gyönyörű szakma” – ahogy nevezi – és a fa szeretete a bölcsőtől a koporsóig elkíséri…

Temesi László