Hihetetlen, de a kora délutáni időpont ellenére megtelt a Savoyai Jenő tér, mire a koncert elkezdődött. Sokan, elsősorban a fiatalok voltak kíváncsiak Oláh Gergőre a borfesztiválon. Végre családjával együtt megérkezett a 2012-es X Faktor című tehetségkutató verseny győztese, aki már az első percekben magával ragadta közönségét. A roma énekes, aki fiatalkora ellenére három kisgyermek édesapja, lapunknak úgy nyilatkozott: számára az a legjobb az ismertségben, hogy a mindennapi gondok nélkül el tudja tartani családját.

Oláh Gergő fellépései mellett az újszerű tehetségkutató műsorban gyerekeket mentorál, a Somnakaj és a Shrek című musicalekben szerepel, és tavaly alapított zenekarával, az ősi autentikus cigányzenét ötvözve a modernebb hangzásokkal, groove-okkal és effektekkel azon dolgozik, hogy a roma és nem roma zenészek együtt alkossanak valami újat és korszerűt.
– Igazi interaktív előadásban volt részünk. Tomboltak a fiatalok, különösen, amikor felmehettek önhöz a színpadra. Milyen események várnak még ősszel a Roma Soul és Oláh Gergő rajongókra?
– Úgy látjuk, egyre többen kedvelnek bennünket, amit a meghívások növekvő számából is érzékelünk. Már a határon túl is érdeklődnek irántunk, sőt egy kelet- európai turné is szóba került. Az országban egyedülálló és egyedi stílusban zenélünk, így a meghívott vendégművészekkel és a zenekarral igazi koncertshow-t tervezünk a MOM Kulturális Központban november 12-re.
– Nemrég felkérték, hogy legyen a Kicsi Óriások című tehetségkutató show-műsor egyik csapatkapitánya. Mi jutott először eszébe, amikor értesült erről?
– Első meghatározó élményem az óvodában ért, talán egy anyák napi ünnepség alkalmával, amikor énekelhettem és táncolhattam is. Valószínűleg már akkor eldöntöttem, hogy ezen a pályán szeretnék elindulni. Nemrég még én álltam a mentorok előtt, és izgultam, mit fognak nekem mondani, most pedig hozzám jönnek a gyerekek, akiket én nézhetek meg. Azt remélem, hogy mentorként picit hozzátehetek ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek is sikerüljön színpadra kerülni.
– Egy éve alapította meg a Roma Soul nevű zenekart, amelynek a közelmúltban jelent meg az első klipje. Milyen társadalmi üzenetet hordoz a Fekete-fehér című dal?
– Ebből a nótából már teljes mértékben érezhető, hallható, hogy mit képviselünk. A középpontban az ember áll, és azt szeretnénk elmondani, hogy ne csak nézz, hanem láss is, ne ítélj addig, amíg nem ismersz. A zenekar már a következő dalon dolgozik, mert szeretnénk, ha mindenki megismerné azokat az értékeket, amelyeket fontosnak tartunk.

(Tamás Angéla)

MEGOSZTÁS